OŠ „Feješ Klara“ pokupila lovorike na konkursu „Energija je svuda oko nas“

„Energija je svuda oko nas“ je inicijativa koja je potekla od Centra za razvoj i primenu nauke, tehnologije i informatike. Iako je sam naziv akcije provokativan u smislu da može da sugeriše da energije ima dovoljno, cilj nagradnog konkursa je upravo da se probudi svest o problemu energije kod najmlađih članova društva.

Da je on ostvaren, svedoči činjenica da je na ovogodišnjem konkursu bilo najviše radova, a pobedu u konkurenciji osnovnih škola odnela je kikindska „Feješ Klara“.

-Konkurs se sastoji iz više delova: likovnog, literarnog, mogu da se prave različite prezentacije i makete. Idealan je za školu, jer se na više polja može pokazati znanje. Kod nas su učestvovali niži razredi u likovnom delu konkursa, literarni radovi pisani su i na srpskom i na mađarskom jeziku i tehničkog su pravljene makete. Lepo je što je mnogo dece angažovano na projektu, a ono što je nas izdvojilo je to da smo dobili dosta nagrada u različitim kategorijama. Sve se boduje, tako da imamo dve literarne, tri likovne nagrade, nagradu za makete i verovatno je to presudilo da budemo najbolji, kaže Eleonora Volaš Cibula, nastavnica geografije i likovne kulture i koordinatorka na projektu.

Sonja Psodorov, koja pohađa sedmi razred, osvojila je drugo mesto u konkurenciji literarnih radova.

-Pisala sam pesmu na temu „Energija je svuda oko nas“. Pisala sam o energiji koju proizvode Sunce, voda, vetar, svemu onome što treba da sačuvamo. Bilo je teško uklopiti u stihove, imala sam malu pomoć od mame da to uobličim, ali sam na kraju uspela.

 

Radovi su pisani i na srpskom i na mađarskom jeziku, a Martin Novak, takođe učenik sedmog razreda, osvojio je treće mesto u kategoriji literarnih radova.

-Pisao sam o tome kako bih želeo da se vratim u prošlost i vidim kako su naši preci koristili resurse. Želeo bih i da znam na koji način su reciklirali, pošto je to veoma važno.

Pored učenika, nagrađeni su i mentori Violeta Momić, Eleonora Volaš Cibula, Radovan Miolski i Aleksandra Ćazić Kiurski, koja nam je rekla koliko joj znači priznanje.

-Zadovoljstvo je veliko i znači mnogo, kao i svaka pohvala. Saznanje da se trud vrednuje i da to neko posmatra utiče i motiviše na dalji rad i saradnju.

 

Nagrada je mnogo važna za školu, ističe direktor Ignac Radić. Jednako bitni su i radovi i trud koji su učenici i mentori uložili u ovaj projekat.

-Kao nagradu smo dobili lap top računar, koji će koristiti svi u školi i koji će biti veoma važan za nastavu.

Kikindski osnovci bili su veoma aktivni na ovom konkursu. Pored đaka i nastavnika iz OŠ „Feješ Klara“, prvu nagradu su osvojili Dunja Slavnić, učenica šestog razreda OŠ „Đura Jakšić“, pod mentorstvom nastavnika Tehničkog i informatičkog obrazovanja, Milana Dragosavca, dok su Natalija Francuski i Teodora Trećakov iz osmog razreda za svoj likovni rad nagrađene trećim mestom, a njihov mentorbila je Dobrislava Ružić. Uspešni su bili i učenici OŠ „Sveti Sava“: Milica Tomić je osvojila prvo mesto u kategoriji literarnih radova od prvog do četvrtog razreda, a prvu nagradu u kategoriji likovnog stvaralaštva osvojio je i grupni rad učenika od petog do osmog razreda.