OŠ „Đura Jakšić“ dobila meteorološku stanicu

Osnovna škola Đura Jakšić, našla se među hiljadu škola iz čitavog sveta kojoj je dodeljena mala meteorološka stanica. Ovaj poklon, deo je projekta britanske kompanije koja se bavi proizvodnjom malih računara.
vlcsnap-2016-10-21-14h30m52s145

Senzori na uređajima registruju podatke o vremenskim uslovima koji se potom prikazuju na internet sajtu. Registruju se temperatura vazduha, brzina i smer vetra, vlažnost vazduha, atmosferski pritisak, i drugi parametri, a s obzirom da je sistem razvojnog karaktera, moguće je u budućnosti unaprediti rad ove stanice, odnosno povećati broj senzora i proširiti spektar informacija koje se dobijaju u ovoj meteorološkoj stanici. Nastavnik Goran Gojkov već ima neke ideje.

– Video sam da su neke kolege uvele merenje stepena sunčane radijacije, a mi bi voleli da imamo i senzore za registrovanje početka padavina, ističe nastavnik tehničko – informatičkog obrazovanja, Goran Gojkov.
Pošto je stanica tek počela sa radom, učenici škole će naredni period iskoristiti da se upoznaju sa njenim radom na časovima tehničko – informatičkog obrazovanja, a u budućnosti im može koristiti da lakše organizuju školske aktivnosti na otvorenom.