„Orke“ domaćini mešunarodnog kampa za podvodni hokej

U dvodnevnom kampu, koji je održan na bazenima Sportskog centra „Jezero“ deca različite dobi iz Kikinde i mađarskog grada Sigetvara usvajala su nove veštine i učila pravila podvodnog hokeja. Ova veština još uvek traži svoje mesto u svetu sporta, pa je važno da se klubovi povežu i razmenjuju iskustva.

-Pokušali smo, kao i u podvodnom ragbiju da se spojimo sa klubovima iz Evrope, koji imaju decu u svojim ekipama. Mi smo jedini klub u Srbiji, a jedan od ređih u svetu koji ima pomladak koji se bavi ovim sportom. Uspostavili smo odličnu saradnju sa mađarskim savezom, tako da je oko 20 njihovih igrača došlo u Kikindu, zajedno ovde treniramo i spremamo se za turnir, koji se nadamo da će se održati jednog dana, kaže Stojan Bogosavljev iz Ronilačkog kluba „Orka“.

U Kikindi se oko 30 dece uzrasta od 11 do 19 godina bavi podvodnim ragbijem i hokejom. Treninzi su specifični, budući da se o ovim sportovima ne zna mnogo u našoj zemlji.

U Srbiji postoji samo jedan klub koji se bavi podvodnim hokejom, ali nema pomladak i brojčano je slab. Mi smo krenuli sa decom pre par godina. U pitanju je jako interesantan sport. Kao da igramo vaterpolo, ali pod vodom. Imamo pak, palice, rukavice i poenta je da se na dah roni na igralištu koje je dužine 25 metara i širine 15 metara i dati gol, dodaje Bogosavljev.

O ovim veštinama kikindske „Orke“ učile su sa klubom „Merlini“ iz Sigetvara. Njihov trener Andros Mesaroš rekao je da je razvoj ovog vodenog sporta i Mađarskoj tekao polako:

-Klub je osnovan 2011. godine i tada smo počeli od nule, jer smo imali svega dva, tri igrača. Sada ih je mnogo više i već podučavamo mlade generacije za veće klubove. Imamo oko 45 članova, koji su raspoređeni po uzrasnim kategorijama pioniri, juniori i seniori.

Veoma im je drago što su se povezali sa kikindskim klubom, jer je razmena iskustva od presudne važnosti za razvoj i popularizaciju ovog sporta:

-Saradnja sa Kikinđanima je tek počela, ali bismo želeli da traje dugo. Susedne zemlje trebalo bi da razvijaju potencijal kod najmlađih. Takođe, želeli bismo da uskoro i sami budemo domaćini gostima iz Kikinde.

U kampu je učestvovala i članica ženskog vaterpolo kluba „Merlini“ Ema Karpati. Ona se oduvek bavila vodenim sportovima, ali sve ovo je za nju nešto novo i zanimljivo:

-Pre dve godine počela sam da igram vaterpolo, a pre toga sam se bavila plivanjem. Perfektno plivanje nije preduslov da bi neko igrao vaterpolo, podvodni hokej ili da bi ronio. Sve više dece odlučuje se za ovaj sport i mnogo mi je drago zbog toga.

Iako se oduvek bavi vodenim sportovima, nova iskustva u potpunosti su je promenila:

-Za razliku od plivanja i ronjenja, hokej je kolektivni sport. Sve je podređeno timu, s njim živiš i s njim delaš. Nedavno smo bili na Evropskom prvenstvu u Egeru i tamo sam shvatila šta znači biti deo ekipe, jer smo sve radile zajedno. Tokom prvenstva zaljubila sam se u ovaj sport. Njime možeš da se baviš samo punim srcem, jer to postaje životni stil. Ujedno mislim da je veoma važan za decu, jer tako stvaraju i novu, sportsku porodicu.

I mlade Kikinđanke Dunja Bjelić i Marina Radivojša zavolele su uz ronjenje i podvodni hokej.

-Dopada mi se što se igra timski i što guramo pak. Počela sam da treniram godinu dana nakon dolaska u klub. Kamp mi je super, kaže Bjelić, a Radivojša dodaje:

 

-Ronjenjem se bavim više od tri godine, a podvodnim hokejom oko godinu dana. Ne igramo ga baš često, ali je super sport. Sviđa mi se, jer se zaranja i dobro je što se igra u timu. Na kampu mi se dopada to što nas ima mnogo i možemo lepo da igramo.

Želja organizatora i učesnika kampa je da se što više mladih zainteresuje za ovaj sport, kako bi se u zdravoj konkurenciji razvijao pravi sportski duh.