Organizacija slepih “Kikinda, Čoka, Novi Kneževac”obeležila “Dan belog štapa”

Povodom Svetskog dana slepih i slabovidih, koji se obeležava 15. oktobra, pod nazivom „Dan belog štapa“ članovi organizacije slepih i slabovidih Kikinda, Čoka i Novi Kneževac koja broji oko stotinak članova, danas su se okupili u prostorijama udruženja kako bi obeležili ovaj značajan datum.

Predsednik ove organizacije, Petar Budai, je iskoristio priliku i da pozove sugrađane da ispoštuju staze, koje su napravljene baš za ljude koji imaju problema sa vidom:

-Svetski dan slepih se inače i obeležava kao “Dan belog štapa”. Beli štap je simbol slepih ljudi. U našoj zemlji je negde oko 12.000 slepih, od tog broja najviše je potpuno slepih.Problema ima kao i u drugim gradovima, koji se mogu rešavati u hodu. Mi ovde u Kikindi imamo taktilne staze, koje su prilagođene za slepe i naravno zvučne semafore koji signaliziraju ukoliko želimo da pređemo ulicu. Ovoga puta bih, možda sam malo dosadan,  opet zamolio sugrađane da ne voze svoje bicikle po taktilnim stazama, zato što na taj način ugrožavaju kako svoj tako i život slepih ljudi. To se i dan danas dešava, ali eto, neka mi oproste sugrađani, neka imaju to u vidu. Staze su reljefaste i samim tim su prepoznatljive. Rekao bih još i da imamo dobre zakone u državi, ali se ti zakoni, u nekim stavkama  ne sprovode!

 

Problemi slepih brojni, ali prednjače oni prilikom zapošljavanja, dodao je on. Tradicionalno, povodom obeležavanja „Dana belog štapa“ u ovoj organizaciji se održava  i šahovski turnir sa prijateljima iz Subotice.

 

 

Beli štep je simbol nastojanja slepih ljudi da se samostalno kreću i dostignu što veći novo samostalnosti u obrazovanju ,radu i svakodnevnom životu. Dan belog štapa obeležava se od 1964. godine svakog 15. oktobra, uz poruku da se slepim i slabovidim prizna pravo na jednake šanse u svim oblastima života.