Organizacija “Severni Banat” obeležila “Svetski dan belog štapa”

Prezentacijom govornog telefonskog softvera, koji će biti dostupan svim organizacijama slepih i slabovidih u Srbiji, članovi Organizacije „Severni Banat“obeležili Svetski dan belog štapa.

Organizacija slepih „Severni Banat“ povodom obeleževanja Svetskog dana belog štapa, upriličila je predstavljanje govornog telefonskog softvera kog je predstavio Nikola Đorđević, predsednik Gradske organizacije slepih Beograd, ukazujući na mogućnost da slepa lica mogu da koriste ravnopravno sa videćim licima i računare ali i mobilne telefone:

-Ono na čega smo hteli danas da ukažemo je značaj pristupačnosti za slepe i slabovide, samim tim želimo da predstavimo jedan vrlo značajan projekat iz prošle godine, koji se ove godine završio. Uz  podršku Ministarstva za rad, zapošljavanje, boračku i socijalnu zaštitu napravili smo govorni softver za mobilne telefone, koji omogućava svim korisnicima da imaju iste uslove. Softver će svi dobiti besplatno, bitno je da korisnici imaju mobilni telefon.

Ispred gradske uprave prisutnima se obratio član GV Miodrag Bulajić, koji je i iskoristio priliku da ukaže na poboljšanje uslova života ljudi sa oštećenim vidom:

-Sigurno da ta vrsta usluge nova tehnologija i njeno inplementiranje će omogućiti lakšu komunikaciju slepih i slabovidih lica i poboljšati njihov kvalitet života. U skladu sa njihovim potrebama, grad je u nekom prethodnom periodu uradio mnogo, izdvojio značajna sredstva za zvučnu izolaciju, vremenske module koji su postavljeni na najprometnijim saobraćajnim raskrsnicama. Takođe smo u samom jezgru  grada, u centralnom delu obezbedili taktilne staze za njihovo bezbedno kretanje ali i prostor za obuku pasa vodiča. Kako je objasnila i potpredsednica Udrueženja „Severni Banat“ Branka Šobot Jeličić, Svetski dan belog štapa je jedan od onih kada se sa daleko više pažnje ukazuje na sve one probleme kroz koje prolaze osobe sa oštećenim vidom:

-Zbog obaveza koje ćemo imati baš 15. oktobra, kada se zvanično obeležava Svetski dan belog štapa, a nas su pozvali da prisustvujemo u Savezu slepih Vojvodine, koji obeležavaju 70 godina postojanja i rada, mi danas obeležavamo ovaj vrlo značajan datum za sve nas. Tog dana, 15. oktobra ceo svet skreće pažnju baš na slepa  i slabovida lica.

Saradnja sa lokalnom samoupravom, kao i zajednicom uopšte dosta utiče na  rešavanje nekih od gorućih pitanja, koji im mogu poboljšati kvalitet života. Srbija radi na osavremenjivanju i na međusobnom razumevanju u smislu sažimanja, kada su videća i lica sa oštećenjem vida u pitanju i to kroz postavku taktilnih staza i zvučnih semafora, o čemu je takođe govorio i Vladan Marković, predstavnik firme Dizajn Biro taktil. Kikinda kao grad dobila je još 1995. godine jedan od prvih zvučnih semafora u Srbiji. Članovi vrlo aktivne organizacije  slepih “Severni Banat” u ponedeljak odlaze na obeležavanje Svetskog dana slepih u Savez slepih Vojvodine, gde će im biti uručena i Povelja za izuzetna zalaganja u radu organizacije.