Organizacija “Severni Banat” i Jagoda Žđik Nakrajkućin beleže relativno dobru godinu

U Organizaciji slepih i slabovidih „Severni Banat“na osnovu realizovanih projekata ocenjuju da je 2018.godina bila povoljna. U redovima ove organizacije neguju kulturno stvaralaštvo svojih članova, a jedna od uspešnijih članica je i pesnikinja Jagoda Žđik Nakrajkućin , koja je ove godine na Regionalnom književnom konkursu Saveza slepih Srbije osvojila drugo mesto.

Kada se kaže da je godina koja je na izmaku bila je relativno povoljna za članove Organizacije slepih i slabovidih „Sevetni Banat“, onda se  misli na uspešnu realizaciju projekata i programa, rekla je u svojoj izjavi za našu tv kuću, sekretarka organizacije Branka Šobot Jeličić i dodala da svaka  godina kreće sa gotovo iste startne pozicije, a koliko se uspešno završi ipak ne zavisi samo od njih:

-Problem koji je evidentan u organizaciji je potreba za videćom osobom, koja bi konstantno mogla da nam  bude dostupna u smislu pisanja projekata, angažovanja u oblasti pisane komunikacije i slično.  Ove godine smo  uspešno  realizovali  četiri projekta.

 

U organizaciji već dugi niz godina stvara i kroz pesničke strofe sebe objašnjava, pesnikinja Jagoda Žđik Nakrajkućin. Kako navodi, kroz pesmu i kroz stih, ona ukazuje koliko voli svoj grad, o kom i najčešće piše:

-Cilj mog  angažovanja na raznim kulturnim manifestacijama je suzbijanje predrasuda o osobama sa invaliditetom. Uprkos materijalnim teškoćama,  koje su me onemogućile da budem prisutna na ovogodišnjoj dodeli priznaja u Savezu slepih Srbije, ipak uspevam  da se pojavim na većini manifestacija.

Jagoda Žđik Nakrajkućin se školovala u Zemunu, u Zavodu za decu oštećenog vida. Još u školskom uzrastu pokazuje naklonost ka poeziji. U zrelim godinama piše savremenu poeziju i do sada je objavila dve zbirke pesama.