Oprostiti moramo, zaboraviti ne smemo

Članovi udruženja “Srpski ratni veterani”, porodice poginulih i nestalih sugrađana i građani paljenjem sveća i prigodnim programom obeležili su devetnaestogodišnjicu od bombardovanja Kikinde. Kikinda je gađana sa četiri bombe, a meta su bili objekti u nekadašnjoj kasarani “Servo Mihalj”.

2018-06-01-12h39m38s164.png”>

-Samo srećom i pravilnom odbranom naše policije i vojske u noći NATO agresije izbegnuto je veće razaranje i ljudske žrtve. Magacini sa municijom i eksplozivom koji su gađani bili su na vreme dislocirani. Šteta koja je tih dana nastala u našim srcima je puno veća. Poruka koju šaljemo sa ovog skupa je: “Oprostiti moramo, zaboraviti ne smemo” – istakao je Vladimir Radojčić iz Udruženja “Srpski ratni veterani”.

Savo Orelj u vreme NATO agresije bio je pripadnik 14. pešadijske brigade. On je podsetio da su bombe na Kikindu bacili pripadnici lovačko-bomarderske eskadrile španske vojske i dodao da je najveća sreća što niko prilikom napada nije povređen.

Okupljenima je podeljena kopija mete odnosno targeta koju su građani nosili u mesecima dok su trajali napadi. Izviđači odreda Proka S Plavi iz Kikinde uz izviđačke pesme podsetili su na period pre 19 godina kada su se građani okupljali na trgovima.