Oprezno pri upotrebi pirotehnike

Novogodišnji praznici tradicionalno sa sobom nose opasnost od ilegalne prodaje i nepravilne upotrebe pirotehničkih sredstava. Ovaj vid zabave najčešće upražnjavaju najmlađi, a neretko se petarde i vatrometi nađu i u rukama odraslih.

Aktivnim radom policije na suzbijanju crnog tržišta pirotehničkih sredstava, skoro da je iskorenjena trgovina ovom robom na pijačnim tezgama i kod neovlašćenih prodavaca. Ipak, prodaja u registrovanim radnjama slabija je nego prošle godine, veća potražnja tek se očekuje.

Svaka roba ove vrste na poleđini ima uputstvo o upotrebi i odobrenje Ministarstva unutrašnjih poslova za prodaju. Na kupcima je da prate instrukcije koje mogu dobiti i od prodavaca. Prodaja maloletnim licima je zakonom zabranjena.

Upotreba pirotehnike neretko izaziva povrede na rukama, a Kikinđani moraju biti obazrivi i po pitanju lokacije na kojoj koriste petarde i vatromete. Odlukom Grada o zaštiti Sova utina, gradsko jezgro, odnosno Gradski trg zaštićen je kao zimovalište ove vrste. Upotreba petardi i vatrometa, remetila bi životno stanište sova koje bi u tom slučaju migrirale u druga mesta.