Oprez prilikom kupovine namirnica tokom letnjih meseci

Tokom letnjih meseci, udruženja potrošača najčešće dobijaju pritužbe koje su vezane za način skladištenja kvarljivih prehrambenih proizvoda. Visoke temperature neretko prouzrokuju kvarenje robe, na šta ni sami trgovci ne mogu uvek da utiču. Stoga proizvode treba kupovati na pouzdanim i proverenim mestima, kažu u Udruženju potrošača Kikinde.

U našem gradu tokom letnjih meseci nije došlo do značajnog povećanja prijava Udruženju potrošača. Ipak, jedan specifičan slučaj se izdvojio:

-U Kikindi nije bilo većih brijava, bar ne Udruženju potrošača. Bilo je sporadičnih slučajeva. U pitanju su bili neki sokovi. Zajedno sa potrošačem smo podneli prijavu Poljoprivrednoj inspekciji i još uvek nismo dobili odgovor od njih. Ne znamo da li je to bio pojedinačni slučaj ili je cela serija imala anomaliju. Kupac je popio sok, iz kojeg je ispala neidentifikovana smesa, nimalo prijatnog ukusa i mirisa. Ceo problem je i dalje u postupku.

Od početka godine, najčešće pritužbe potrošača odnosile su se na tehniku i obuću, posebno patika. Ranije su dolazilo i do pokretanja sudskih sporova. Međutim, zbog kompleksne procedure, sugrađani odustaju od isterivanja pravde, tvrdi naš sagovornik. Cvijan ističe da Kikinđani, za razliku od ljudi iz drugih gradova u kojima nema udruženja potrošača, imaju svest o tome kolika su njihova prava kada se govori o ovoj temi. Neophodno je da se edukacija još više proširi, kako bi se u budućnosti broj pritužbi sveo na minimum.