Oni su vetar koji pokreće jedra – počele radionice posvećene socijalnoj i emocionalnoj inteligenciji

Centar za podršku porodici, lični razvoj i humano društvo „Poveži se“ do kraja godine biće domaćin psihološko-edukativnim radionicama pod naslovom „Ja sam vetar što pokreće jedra“ posvećenim socijalnoj i emocionalnoj inteligenciji.

Mališani uzrasta od 5 do 10 godina su ciljna grupa, a program je prilagođen problemima i izazovima sa kojima se oni suočavaju:

-To su vršnjački odnosi: kako se uklopiti u novo društvo, šta raditi ako izgubim u utakmici, ako me ne prime u igru, kako se postaviti kada želim da se približim novom društvu, šta ako ne mogu sve želje da mi se ostvare. Socijalna inteligencija je naša sposobnost da funkcionišemo adekvatno u društvu, da umemo samouvereno da se predstavimo, a to je povezano i sa emocionalnom inteligencijom, koja podrazumeva prepoznavanje sopstvenih emocija, upravljanje njima, sposobnost empatije i da se postavimo i zauzmemo za sebe, tj. da postavimo granice, ističe Tatjana Tanović, psiholog i porodični terapeut.

Socijalne i emocionalne veštine su međusobno isprepletane, a i za većinu apstraktne. Zato je važno objasniti zbog čega su ova umeća bitna i kakve će koristi mališani imati od ovih radionica u budućnosti:

-Znači da će moći da se dobro suočavaju sa problemima i poteškoćama na koje će nailaziti. Moći će da analiziraju probleme i nalaze adekvatna, konstruktivna rešenja, da se dobro suočavaju sa svojim emocijama, da razumeju druge. To će im, pored bitnih akademskih veština koje će steći tokom školovanja, značiti da budu uspešniji i da kvalitetnije vode svoje živote.

Iako je akcenat stavljen na rad sa decom, neke radionice biće održane i uz učešće roditelja:

-Susreti sa roditeljima biće informativnog karaktera i govoriće se o tome šta su emocionalna i socijalna inteligencija, zašto su one značajne za sve nas i šta kao roditelji mogu da učine da pospeše razvoj ovih sposobnosti. Centar „Poveži se“ će u sve radionice koje će biti namenjene deci će uključivati roditelje, jer samo angažovani i edukovani mama i tata mogu biti korisni u procesu rasta i razvoja deteta, zaključuje naša sagovornica.

Sve aktivnosti biće realizovane kroz igru i različite kreativne oblike izražavanja poput crtanja, glume, pokreta, rešavanje zagonetnih i nedovršenih priča. Deca će, pored socijalnih i emocionalnih veština, vežbati i koncentraciju i logičko i strategijsko razmišljanje.