Omogućen zastoj u otplati kredita penzionerima

NBS je prihvatila predlog Fonda PIO da se, u skladu sa okolnostima, omogući zastoj u otplati kredita penzionerima koja se inače obavlja po osnovu po osnovu administrativne zabrane.

 

Odlukom Narodne banke Srbije Fond za penzijsko i invalidsko osiguranje neće obustavljati administrativne zabrane od penzija po osnovu rata za bankarske kredite i to počev od isplate penzija za mart 2020. godine, potvrdili su iz penzijskog fonda.

Zastoj u otplati obaveza (moratorijum) odnosi se na kredite kod banaka i nastupa najkasnije sutra, s tim što moratorijum ne može biti kraći od 90 dana i trajaće sve dok vanredno stanje koje je uvedeno zbog pandemije bude na snazi. Ovom odlukom, piše list Politika,  Narodna banka Srbije je prihvatila predlog Fonda PIO da se, u skladu sa okolnostima, omogući primena moratorijuma dužnicima banke koji su penzioneri i za koje se otplata rata kredita vrši obustavom po osnovu administrativne zabrane. Ukoliko dužnik penzioner odbije moratorijum, odnosno želi da u toku trajanja vanrednog stanja nastavi sa redovnom otplatom kredita – to može učiniti uplatom rate banci, ističu u PIO.