Oljine lubenice

 

Subotnje upražnjavanje pijačnih priča nekako nije baš najatraktivnije na kikindskoj pijaci, ako je suditi prema slici u toku jutarnjih sati. Ni prijatnih 25, koliko je izmereno jutros nije delovalo stimulativno na sugrađane, da se u većem broju došetaju do glavnog gradskog krvotoka. Oni koji su danas rešili da malo isprazne buđelar i napune torbu poneli su kući koju kilu krompira za koji su dali 30 dinara, ili nešto krastavaca po ceni od 40 dinara za salatare, do 100 dinara za one kornišone.

Neki su smatrali da je cena od 50 dinara, koliko je traženo za kilogram paradajza sasvim pristojna, te su kupili  možda i za kuvanje. Za tikvice je bilo potrebno izdvojiti 50 dinara za kilogram, šargarepa takođe, dok je paprika prodavana po ceni od 50, 60 ili 130 dinara. Crni luk je stajao od 35 do 45 dinara, a beli je prodavan za 300 dinara. Ovih dana je bilo moguće kupiti i jaja, koje su po komadu stajala od 11 do 13 dinara. Za mladi kukuruz, kog ima tu i tamo bilo je potrebno izdvojiti 20 dinara za klip. Kada je voće u pitanju, u ponudi je bilo šljiva po ceni od 60 dinara, kruške od 60 do 100 dinara, grožđe od 150 do 170 dinara, jabuke moris delišes 50 dinara. Kada su slatke kupine u pitanju, kojih je bilo svega na jednom mestu za njih su trgovci tražili 400 dinara za kilogram. Klasične breskve su prodavane po ceni od 60 do 100, vinogradarske 50, dok su neobične, ali zato rekorderke  u slasti, takozvane smokvaste breskve prodavane po ceni od 120 po kilogramu.

Kako je navela sugrađanka Ivanka Novaković, koja ima voćnjak breskvi, poznat po izuzetno slatkim primercima, baš breskva smokvara je jedna od najomiljenijih breskvi Kikinđana

Prodajem i proizvodim razne vrste breskvi, Ipak, izdvaja se baš ova, takozvana smokvara breskva. Izuzetno je slatka i nema ni malo kiselosti. Nije zahtevna i ne treba naročit tretman, jedino je malo teže pri branju. Plodovi su česti i zbijeni, jedan uz drugi, pa je teže razdvojiti ih. Mora da se radi pažljivo, kako ne bi došlo do oštećenja ploda. Dok naberem jednu gajbu ovih breskvi, u iostom vremenskom trajanju mogu bar tri gajbe običnih breskvi. Inače, već deset godina im je cena 150 dinara, ali sam ove godine spustila cenu na 120 dinara.

 

Ipak, sada najaktuelnije i najčešće kupovane lubenice, za neke voće, a prema nekim pričama povrće prodavane su po ceni od 20 dinara. Baš te slatke i krupne primerke prodaje porodica Nemeš, tačnije Olivera Nemeš je najaktivnija baš u tom poslu. Inače, skroz odlična učenica šestog razreda OŠ Đura Jakšić, aktivna sportistkinja, takmičarka iz više nastavnih predmeta, a posebno primećena i kao glumica, savršeno dobro se snalazi i kao trgovkinja.

-Koristim dosadno vreme, koje deca provode kraj telefona i kompjutera, prodajući lubenice i dinje. Roditelji mi pomažu s vremena na vreme. Učim se vraćanju kusura, a ovo radim treću godinu i lepo ide prodaja, mogu da kažem. Ja taj zarađeni novac koristim na pametan način, kupujem, knjige, pribor za školu, za korisne stvari. Inače, neki kupci zahtevaju da im otvorim lubenicu da probaju, premda retko. Obično lubenice kupuju muškarci, a dinje žene.

Kako Olji ne bi bilo dosadno, uvek je tu i Nikola, koji iako ima svega tri godine, onako šeretski trgovački i tu cifru skoro duplo uveliča, ali Kikinđani baš rado odlaze kod ovo dvoje vrednih mališana, kojima roditelji, pogotovo mama Eva vrlo rado pomažu.