Olivera čuva slatku porodičnu tradiciju. U tome joj je pomogla subvencija NSZ

Vašari, bazari, različite manifestacije nezamislivi su bez slatkih proizvoda bombondžija, pravljenih po receptima starim više od jednog veka. Sugrađanka Olivera Has Arađanski ovaj zanat naučila je od roditelja i bake, a oni od prethodnih generacija.

Pri započinjanju sopstvenog posla pre nekoliko godina pomogla joj je subvencija Nacionalne službe za zapošljavanje, a ove godine u posao je uključila i supruga. Program namenjen zapošljavanju lica iz kategorije teže zapošljivih osoba sa evidencije NSZ, u tome joj je pomogao.

Poreklo posla kreće od moje prabake. Nasledila sam veštinu, znanje, tehnologiju jer sve je važno- forma, struktura, ukus, izgled, dekoracija. Subvencija mi je pomogla da otvorim firmu pre nekoliko godina, a ove godine sam zaposlila i supruga. Sredstva su dobrodošla za opremu, sirovine, repromaterijal, kao i izmirivanje obaveza državi.

Ovim poslasticama posebno se  raduju najmlađi, ali i stariji koje ukus i izgled ovih slatkih proizvoda vraća u prošlost.

Rasla sam uz ovaj posao i znala šta treba da se radi još od detinjstva, kad su me učili mama i tata. Pravimo orasnice, svilene i gumene bombone, ćeten alvu, liciderska srca, kretoš, lizalice, krompir šećer…

Olivera dodaje i da joj je prilikom započinjanja posla pre nekoliko godina značajna bila i savetodavna podrška nadležnih u kikindskoj filijali NSZ koji su bili tu da odgovore na sva pitanja i nedoumice.

Sredstva za novo zapošljavanje lica iz kategorije teže zapošljivih dodeljuju se u jednokratnom iznosu od 200.000 do 270.000 dinara, u zavisnosti od stepena razvijenosti jedinice lokalne samouprave. Korisnik je u obavezi da lice sa evidencije zaposli na neodređeno vreme i zadrži ga u radnom odnosu najmanje 12 meseci.

U kategoriju teže zapošljivih ubrajaju se stariji od 50 godina, viškovi zaposlenih, osobe sa invaliditetom, Romi, dugoročno nezaposleni, mladi do 30 godina- bez kvalifikacija ili sa niskim kvalifikacijama, u domskom smeštaju, hraniteljskim i starateljskim porodicama…

Subvencija za zapošljavanje nezaposlenih lica iz kategorije teže zapošljivih odobrava se poslodavcima iz privatnog sektora. Zahvaljujući ovom programu NSZ, u 2020. godini kikindska filijala potpisala je 36 ugovora za zapošljavanje ukupno 43 osobe.