Oktobar, mesec posvećen starijim sugrađanima

Prigodnim kulturno-zabavnim programom u Geronotološkom centru je najavljen oktobar – mesec solidarnosti sa starijim osobama. Direktorka ustanove Svetislav Vukmirica rekao je da je cilj obeležavanja ovog meseca osim prigodnog programa i uvažavanja korisnika na poseban i svečan način ujedno i vreme da se vide problemi koje imaju osobe trećeg doba i da se adekvatno njihovim potrebama i problemima naprave dobri uslovi za njihov život i rad.

-Oktobar je međunarodni praznik ostarelih lica. Kao i prethodnih godina u planu je svakodnevna aktivnost i program u okviru kog će svoje učešće uzeti predškolci i mlađi, kao i stariji učenici, ali i neka udruženja i organizacije. Ove godine ćemo prvi put organizovati i likovni konkurs, koji smpo raspisali i uputili učenicima osnovnih škola, od prvog do četvrtog razreda. Učenici će dobiti i prigodne poklon…

Program su otvorili najmlađi sugrađani, hor Čuperak PU „Dragoljub Udicki”, koje godinama koordinira Svetlana Milić i koja, osim što radi aranžmane, za sve numere ujedno je i tekstopisac gotovo svih pesama. Baš ta saradnja najmlađih sa najstarijima  od posebnog su značaja za korisnike usluga centra.

 

Međunarodni dan starijih osoba prvi put je obeležen u svetu 1991. godine. To je takođe dan kojim se iskazuje zahvalnost za doprinos koji su stariji građani dali i daju društvu. Praznik je sličan Nacionalnom danu baka i deka kakvi postoje u SAD i Kanadi, ili Danu poštovanja starih koji se obeležava u Japanu.