Oko 500 osmaka iz Kikinde i okolnih sela polagalo kombinovani test

Nakon što su u ponedeljak polagali ispit iz materenjeg jezika, osmaci su danas od 9 do 11 sati polagali kombinovani test na završnom ispitu, koji se sastojao iz pet predmeta – biologije, istorije, fizike, hemije i geografije. Sutra, takođe u terminu od 9 do 11 đaci će polagati test iz matematike.

Osmacima je jasno opisana procedura i šta treba da ponesu na ispit, koji se obavezno ispunjava hemijskom olovkom. Odgovori ispisani olovkom se ne računaju. U OŠ“Žarko Zrenjanin“, rekao je u svojoj izjavi direktor škole Tihomir Farkaš,  61 osmak danas je rešavao test iz kombinovane grupe predmeta:

-Učenici su zadovoljni, smatraju da su dobro uradili test, ali rezultate  ćemo videti  kada se konkretan proces završi. Tehnički sve ide bez problema, uslovi su kao i prethodnih godina i mislim da možemo i mi da budemo zadovoljni. Ostaje nam još sutra da uradimo, mada neplanski i matematiku. Inače svi termini ostaju isti, prema planu, kada su prigovori u pitanju, kao i objava konačnih rezultata. Inače, svaka generacija ima neki svoj lični pečat. Neka je bila savršena, kada je matematika u pitanju, neka druga što se tiče znanja maternjeg jezika, a opet neka treća je najviše znanja pokazala kada je kombinovani test u pitanju.

Đacima je dozvoljeno da na prijemni ispit ponesu vodu i čokoladicu i savetuje im se da se obuku što laganije i prijatnije. Testovi polažu u fiskulturnim salama u školama koje su pohađali. Prema komentarima đaka, koji su završili rešavanje testa već u prvom satu, pripreme koje su prethodile, urodiće plodom. Aleksandar Udicki je jedan od onih koji su završili rešavanje kombinovanog testa pre vremena, a kako kaže, nada se da je osim brzine i tačnost na nivou:

-Moji osećaji  o testu iz matematike su veoma indiferentni. To što nismo polagali tog dana, dalo mi je šansu da  naučim malo više, da dobijem bar dva boda više. Ovaj kombinovani test nije bio nešto težak, ali ne mogu da kažem da se nisam pomučio. Što se tiče testa iz srpskog, smatram da je to maternji jezik, pa i ne treba da bude težak

Preliminarni rezultati prijemnog ispita biće objavljeni u petak, (rezultati će biti istaknuti u osnovnim školama), dok će se 22. i 24. juna podnositi žalbe nezadovoljnih maturanata. Prijem žalbi i rešavanje žalbi planiran je za subotu, 22. jun od 08 do 16 sati u osnovnim školama, a dva dana kasnije, u ponedeljak, i u okružnim komisijama. Konačni rezultati male mature biće objavljeni u četvrtak 27. juna, do osam sati ujutru, nakon čega tokom naredna dva dana sledi popunjavanje i predaja lista želja, što će učesnici činiti u svojim matičnim osnovnim školama. U koju srednju školu su uspeli da prođu, saznaće sedmog jula, a sledeća dva dana planirana su za upis