Ogrev skuplji od 10 -15%

U kikindskim stovarištima drva za ogrev, koja su u ponudi  najčešće ima  bukve, bagrema, cera i hrasta. Bukva beleži porast u ceni te je sa 5800, koliko je stajao kubik ovog ogrevnog drveta u avgustu, skočila na 6000 ili 6200, u zavisnosti na kom se stovarištu kupuje. U obilasku čak pet stovarišta, u kojima vlasnici nisu bili raspoloženi da daju izjavu, ispred stovarišta „Bakić-komerc“ Dragoslav Bakić, čije stovarište beleži izuzetnu ponudu, kaže da su osim bukve u prodaji i hrast, bagrem, cer…

– Pojačana je prodaja, obzirom da je ove godine Srbijašume smanjila isporuku ogrevnog drveta, samim tim je cena otišla nekih do dvadesetak procenata gore. Što se tiče same prodaje, kao i ranijih godina..Momentalno imamo dobru ponudu. Radimo ogrevno drvo, nemamo ugalj…

Kikinđani se najčešće opredeljuju za čvrsto gorivo, a razlozi su individualni. Sindikalna prodaja, mogućnost pripreme ogreva tokom letnjih meseci, ali i isplativost najčešće usmeravaju prosečnog sugrađanina da se u hladnim zimskim danima opredele za drva i ugalj.

Na pojedinim stovarištima postoji mogućnost kupovine mešovitog tvrdog ogrevnog drveta, koje može da se kupi i do 4.300 dinara, kao i jeftinija varijanta ogreva, odnosno otpadno ogrevno meko drvo koje košta od 2.000 do 2.500 dinara za kubni metar. Sve drvare nude i usluge sečenja drva, a cena je oko deset odsto od prodajne cene ogreva.

 

U ponudi na stovarištima je i pljevaljski mrki ugalj, iz uvoza, koji se prodaje po ceni od 12.900 dinara i koja nije mnejana u odnosu na prošlu godinu. Kako prodavci, konkretno na stovarištu ROT ističu, ova vrsta uglja je skuplja od kolubarskog,, kog nema već izvesno vreme, a neće ga skoro ni biti, ali je zato kvalitetniji i daleko je čistiji.