Održani peti „Dani Suvače“

„Dani Suvače“ predstavljaju svojevrsnu proslavu jedinstvenog spomenika kulture, koji je ukras našeg grada. Narodni muzej Kikinda već tradicionalno drugog julskog vikenda organizuje ovu manifestaciju „Dani Suvače“.

-Ovo su peti po redu „Dani Suvače“. Drago mi je što su ove godine domaćini manifestacije naše sugrađanke iz Banatskog Velikog Sela, koje su došle da nam predstave svoje kulturno nasleđe, pre svega u vidu tradicionalnog jela pite od krompira, ali i kroz predmete materijalne kulture, kaže etnolog Narodnog muzeja Kikinda Slavica Gajić.

Udruženje žena „Velikoselke“ predstavile su i svoje gastronomske specijalitete, po kojima su poznate. Na stolovima su poslužena tradicionalna bosanska jela, a ostatak enterijera obogatile su narodne nošnje i ručni rad. Na taj način ove dame neguju vrednosti nasleđene od predaka.

-Doneli smo eksponate, kroz koje pokazujemo napu kulturu. Sve čuvamo, veoma nam je dragoceno i dobrodošlo za mnoge prilike. Želimo da ovo što je nama poznato vidi i narod, ističe Radmila Stupar iz Udruženja žena „Velikoselke“ .

U Banatskom Velikom Selu omiljeno jelo je pita krompiruša, kaže naša sagovornica. Tajna u pripremanju ove hrane ne postoji, već se sve ogleda u jednostavnosti. Ipak, svaki kraj u Bosni i Hercegovini ima svoje specifičnosti.

Ovako su se, kao i mnogo puta do sada, spojile vojvođanska i bosanska tradicija. Ovoga puta u kikindskoj „Suvači“, koja je 1991. godine imenovana za spomenik kulture od izuzetne važnosti.