Održan prvi dan licitacije državne zemlje

U svečanoj sali Skupštine Grada Kikinde održano je prvo javno nadmetanje za izdavanje državne zemlje u zakup. Na raspolaganju je bila zemlja u katastarskim opštinama, Sajan, Rusko Selo i Mokrin. Najmanje zainteresovanih bilo je za zemlju u Sajanu gde je od 1.341 hektara izlicitirano svega sedam, a na licitaciji je učestvovao jedan ponuđač. Tako je za naredni krug licitacije u ovom mestu ostalo je još 1.334 hektara.

Sa druge strane sve državne oranice u Ruskom Selu imaju nove zakupce. Ukupno 428 hektara zemlje izdato je po početnoj ceni, tako da je očigledno da su se ratari u ovom mestu dogovorili ko će koju parcelu obrađivati. Poljoprivrednici sa kojima smo razgovarali posle licitacije zadovoljni su što su se svi držali dogovora.

-Radim oko 120 jutara zemlje. Nemam razloga da ne budem nezadovoljan jer smo zemlju izlicitirali po početnim cenama. Već treću godinu poljoprivredni proizvođači u Ruskom Selu se dogovore koje će parcele ko licitirati i to se poštuje i nadam se da će i ubuduće biti tako. Bavim se isključivo ratarstvom i uzgajam kukuruz, suncokret i soju. Ova godina je podbacila i većina nas je na pozitivnoj nuli – rekao je poljoprivrednik Dušan Tomić.

Sličnog mišljenja je i Ervin Čikoš:

-Zadovoljan sam jer smo uspeli da se dogovorimo i da zakpimo zemlju po najpovoljnijoj ceni. Ja sam izlicitirao 15 hektara, na kojima ću sejati suncokret i kukuruz.

Maksimalna cena za zemljište u Ruskom Selu iznosila je 25.850 dinara.

 

Održana je i licitacija za zemlju u Mokrinu. Od ponuđenih 2.500 hektara, izlicitirano je 680. Najveća postignuta cena iznosila je 44.105 dinara. U ovoj katastarskoj opštini oko 1.500 hektara državne zemlje pripada Specijalnom rezervatu “Pašnjaci velike droplje”.

U sredu se nastavlja licitacija i u 16 sati na je redu Nakovo, u 17 sati i 30 minuta Banatsko Veliko Selo, a u 19 sati Banatska Topola. Pretposlednjeg dana, 21. decembra u 16 sati licitiraće se državna zemlja u Iđošu, u 17 sati i 30 minuta u Bašaidu i u 19 sati u Novim Kozarcima. Poslednjeg dana javnog nadmetanja u 16 sati za državne oranice licitiraće će poljoprivrednici iz Kikinde.