Održan pomen Kosti Sredojevu Šljuki

Gradski odbora SUBNOR-a obeležio je dan pogibije kikindskog revolucionara Koste Sredojeva Šljuke. Prema rečima istoričara, Sredojev je bio jedna od najznačajnijih ličnosti kikindskog partizanskog odreda.

Ispred spomen ploče poginulom borcu vence su položili delegacije kikindskog SUBNOR-a i Opšte bolnice Kikinda, koja je nekada nosila ime Koste Sredojeva. Prisutnima pe obratio i predsednik Skuštine Grada Kikinde dr Milovan Blažić, rekavši da je ponosan na činjenicu da je, kada je bio na poziciji generalnog direktora Zdravstvenog centra Kikinda, ova ustanova nosila ime Koste Sredojeva.

On je dodao da su sve žrtve, koje su vezane za našu istoriju i fenomen patriotizma, veoma važne, bez obzira na to u kojem se to istorijskom času desilo.

Zbog toga je i istoričar Marko Milošev podsetio na da je Kosta Sredojev bio jedan od najznačajnijih boraca partizanskog odreda u Kikindi, koji je u ratu učestvovao od samog početka.

Izdao ga mladi „skojevac“, kojeg su Nemci uhapsili i verovatno mučili, zbog čega je i pristao da bude njihov agent. Naša istorija puna je ovakvih nemilih događaja, koji ne smeju biti zaboravljeni.

Osim SUBNOR-a, predstavnika Bolnice i lokalne samouprave, pomenu Kosti Sredojevu prisustvovali su i članov