“Odrasli puše i mene guše” slogan ovogodišnjeg Nacionalnog dana bez duvana…

U Srbiji se već duže od 20 godina svakog 31. januara obeležava Nacionalni dan bez duvana, nizom aktivnosti, kojim se upozorava javnost na štetne efekte upotrebe duvana kao i izlaganja duvanskom dimu. Ove godine, Nacionalni dan bez duvana se obeležava pod sloganom „Odrasli puše i mene guše”. Kikinda se, naglasio je doktor Branislav Hačko, šef odljenja za promociju zdravlja ZZJZ, već godinama pridružuje kampanji, koja je usmerena protiv konzumiranja duvana, raznim akcijama, koje sprovode ZZJZ I Crveni krst.

-Već dvadeset godina, svakog 31.januara u Srbiji se obeležava Nacionalni dan bez duvana. Nekada se to zvalo, Nacionalni dan bez duvanskog dima, međutim poslednja istraživanja su pokazala da iako nije samo sagorevanje  duvana u pitanju, duvanski dim i duvan i produkti duvana su vrlo opasni po zdravlje. Slogan je “Odrasli puše i  mene guše”, gde je akcenat stavljen na pasivno pušenje. Najnovija istraživanja su definisala uticaj duvanskog dima kao “prva, druga i treća ruka”, gde je naročito opasna ova “druga ruka”, u smislu uticaja duvanskog dima… 

Opšte je poznata činjenica da je duvan pretnja za svaku osobu, bez obzira na pol, starost, rasu, kulturni ili obrazovni nivo. On dovodi do patnje, bolesti i smrti i osiromašuje porodice. Upotreba duvana ima ogromnu cenu za nacionalnu ekonomiju zbog porasta troškova za zdravstvenu zaštitu i smanjenja produktivnosti rada. Volonteri kikindskog Crvenog krsta, navela je predsednic OTJ Crvenog krsta, Mila Kovačević posebno su se pripremili za akciju, u cilju što veće transparentnosti o štetnosti duvanskog dima.

Deca izložena duvanskom dimu češće obolevaju od akutnih i hroničnih upala donjih respiratornih puteva, infekcija srednjeg uha i imaju češće astmatične napade koji su jačeg intenziteta. Izloženost duvanskom dimu predstavlja profesionalni rizik za ugostiteljske radnike kome su oni izloženi u radnom vremenu, te je i njima potrebno obezbediti zdravu i bezbednu radnu sredinu. Sugrađani imaju svoj stav o uticaju duvana na zdravlje

U svetu trenutno ima više od jedne milijarde pušača, od kojih 80% živi u zemljama niskog i srednjeg prihoda. Svetska zdravstvena organizacija ukazuje na to da više od 7 miliona ljudi svake godine umire zbog korišćenja duvana, od čega je 890.000 smrtnih slučajeva povezano sa izloženošću duvanskom dimu, a ne sa direktnom upotrebom duvana.

Ne postoji bezbedan nivo izlaganja duvanskom dimu, pa efikasna zaštita podrazumeva potpunu eliminaciju duvanskog dima iz svakog zatvorenog javnog i radnog prostora, jer samo okruženje 100% bez duvanskog dima može da zaštiti ljude od štetnog dejstva sastojaka duvanskog dima.