„Oda anđelu“ u Kulturnom centru

U velikoj sali Kulturnog centra održana je promocija knjige „Oda anđelu“ autorke Biljane Hukić. Ovo delo veoma je lično i za autorku predstavlja nešto posebno.

Pisanjem poezije bavila se i ranije. U pitanju su bile ljubavne pesme, lepršave i vesele, slično svemu onome što piše skoro svaki srednjoškolac kojem je umetnost bliska. Ipak, „Oda anđelu“ ne može da se uporedi ni sa čim što je do tada stvorila.

U pitanju je poezija koja je posvećena mom sinu, koji je poginuo pre osam godina. Ona sadržl sve moje emocije, sve boli. Sve ono što je on živeo i proživeo trudila sam se da pretočim u knjigu. Mislim da sam uspela. To je bio deo mene, njega, naše okoline i ja sam to morača da stavim na papir, to je moja oda njemu za uspomenu i za sećanje.

Knjigu je pisala poslednjih pet godina. Deo napisane poezije nije objavljen, jer bi delo bilo preopširno. „Oda anđelu“ izašla je iz štampe aprila ove godine, kada je prošlo tačno osam godina od pogibije Biljaninog sina Igora. Kao što se moglo pretpostaviti, anđeo iz naslova knjige zapravo je autorkin sin. Ovo je bio jedan od načina da se izbori sa tragičnim događajem.

Naša sagovornica je u pisanju pronašla neophodni mir. Želja joj je da se oproba i u nekom drugom vidu književnog stvaralaštva. Ipak, sva njena buduća dela nosiće neku drugačiju notu, jer je glavna poruka koju nosi sa sobom da je život lep i da u njemu treba uživati.