„Od raja do beznjenice”

U okviru obeležavanja godišnjice ponovnog dobijanja statusa grada, sugrađani su imali mogućnost da pogledaju pozorišni komad „Od raja do beznjenice“, koji je nastao 2015. godine, u dvorcu Bogdana Dunđerskog. Kako je naveo autor teksta, mg Zoran Subotički, nekadašnji predavač renesanse i baroka na Filozofskom fakultetu u Novom Sadu, predstava, koja je odigrana više od 30 puta, imala je svoju postavku u izabranim i autentičnim zdanjima, poput dvorca Fantasta, dvorca u Kulpinu, zatim Gradske većnice u Subotici, te je zgrada Gradske kuće u Kikindi odabrana sa razlogom.

Koncept kojim je osmišljeno obeležavanje ponovnog dobijanja statusa grada, predstavlja jedno poštovanje sugrađana od strane lokalne samouprave, koja se pobrinula da kulturnim sadržajem na pravi način obeleži bitan datum, mišljenja je Subotički. Uloge su poverene Miodragu Petroviću, prvaku SNP-a, koji igra Lazara Dunđerskog, Ervinu Hadžimurteziću kao Lazi Kostiću. Uloga Lenke Dunđerske je pripala Jovani Radovanović, kojoj je to debitantska uloga i za nju predstavlja veliku odgovornost. 

Komad je postavljen kao trougao odnosa između Laze i Lenke, Laze i Lenkinog oca, i naposletku Lenke i njenog oca Lazara Dunđerskog, najmoćnijeg čoveka ovog dela Austrougarske carevine. U toj „trijadi“ odnosa dat je i ključ za razumevanje Lenkine prerane smrti, kao i razumevanje legendarne pesme „Santa Maria della Salute“.