Od planiranih 15,2 za unapređenje poljoprivrede utrošeno 5,5 miliona, poziv poljoprivrednicima da konkurišu za sredstva

U toku su javni pozivi odnosno programi mera podrške poljoprivredi i ruralnom razvoju za koje sredstva izdvaja grad Kikinda. Ove godine za 18 konkursa opredeljeno je 15,2 miliona dinara, a do sada je 217 poljoprivrednika konkurisalo za sredstva istakao je Dalibor Oličkov, rukovodilac Odseka za poljoprivredu.

Od pomenutog broja zahteva odobreno je 206. Do sada smo utrošili 5,5 miliona dinara, a svakodnevno pristižu novi zahtevi koje rešavamo u najkraćem mogućem roku. Kao i godinama unazad najpre su utrošena sredstva izdvojena za program nabavke opreme za pčelarstvo. Zatvorena je i konkursna linija za podizanje i opremanje plastenika i staklenika, koja je bila nova mera. Utrošen je i novac predviđen za nabavku sisteme kap po kap i pumpi i bušenje bunara – saznajemo od Oličkova.

Za novu meru podrška mladima u ruralnim područijima opredeljeno je 1,4 miliona dinara.

Mogu da konkurišu samo gazdinstva na selima. Vlasnici gazdinstva u svom posedu mogu da imaju do 10 hektara i da nisu stariji od 40 godina. Imali smo deset zainteresovanih proizvođača i niko nije odbijen. Uglvnom su kupovali priključne mašine – istakao je Dalibor Oličkov.

Za meru kreditne podrške opredeljeno je dva miliona dinara i prijem zahteva započeo je pre tri nedelje. Grad je potpisao ugovor sa OTP i Credit agricole bankom.

Grad ne određuje kreditnu sposobnost poljoprivrednika nego dajemo saglasnost da oni mogu da konkurišu. Dajemo saglasnost proizvođačima koji su platili porez na imovinu, a ima aktivno poljoprivredno gazdinstvo. Za meru osiguranja useva i životinja još uvek nije počela predaja zahteva jer tek kada dobiju potvrdu o plaćanju po skidanju poljoprivrednici mogu da konkurišu za subvenciju – pojasnio je naš sagovornik.

Tu je i podrška onima koji žele da se bave uzgojem pilića rase „banatski gološijan“, troškovi uklanjanja uginulih životinja subvencionišu se sa 100 odsto, za nabavku opreme i uređaja za hladno ceđena ulja opredeljeno je 150.000 dinara. Za podizanje novih i obnavljanje postojećih zasada vinograda i voća ima više sredstava nego prethodnih godina.

-Za nabavku novih pčelinjih društava ima još mogućnosti za konkurisanje, a nedavno je u požaru strnjišta izgorelo više košnica tako da ćemo moći da nadokandimo ovu štetu. Za meru veštačko osemenjavanje prihvatamo račune od decembra prošle godine – precizirao je Oličkov.

U okviru programa mera deo novca opredeljen je za rad udruženja koja se bave promocijom poljoprivrede gde se prevashodno finansira nabavka opreme, a ove godine dobijena su sredstva i za oznaku geografskog porekla. Za dve mere organska proizvodnja i nabavku priplodnih grla nije pristigao nijedan zahtev. Za svaku subvenciju PDV plaća kupac, a lokalna samouprava sufinansira od osnovce određeni procenat.Konkursi su otvoreni do 1. decembra ove godine ili do utroška sredstava.