Obuka za varioce i bravare u firmi “Šole”

Edukativni centar za obuku u profesionalnim i radnim veštinama iz Novog Sada i firma “Šole” sarađuju na zajedničkom projektu koji će nezaposlenim Kikinđanima omogućiti da se obuče i steknu sertifikat za varioce i bravare. Ova dva zanimanja potrebna su kikindskoj firmi, a nema ih na evidenciji Filijale nacionalne službe za zapošljavanje.

-Edukativni centar je osnovan upravo sa ciljem da pomogne u prekvalifikaciji i dokvalifikaciji nezaposlenih. U saradnji sa firmom “Šole” i Filijalom Nacionalne službe za zapošljavanje organizovali smo obuku za varice. To je jedno od najtraženijih zanimanja u Srbiji – istakao je Đurađ Milanković, direktor Edukativnog centra.

Direktorica Filijale Nacionalne službe za zapošljavanje Jelena Mitrović smatra da je prekvalifikacija u Edukativnom centru dobar način da se stekne zvanje koje poslodavci traže:

-Naša uloga je bila da informišemo, obavestimo i pozovemo nezaposlene o tome šta će se dešavati u Kompaniji “Šole”. Zajedno sa poslodavcem organizovali smo informativne razgovare sa zainteresovanima. Uradili smo i psihološko testiranje kandidata kako bi poslodavac na obuci imao nezaposlene sa što boljim kvalifikacijama.

Za obuku se opredelilo 14 kandidata među kojima je i mašinski tehničar iz Beograda Duško Janošek:

-Imam 35 godina i smatram da je obuka dobra prilika za sticanje perspektive jer su varioci traženo zanimanje.

Vlasnik Kompanije “Šole” Branko Šoklovački napominje da bi firma mogla da radi u tri smene samo da ima kvalifikovanu radnu snagu.

-Kompanija “Šole” ima dosta posla i izvozno je orijentisana. Postoji potreba za kontejnerima koje proizvodimo i ovog momemnta mogli bi da zaposlimo 50-ak radnika. Obuku organizujemo jer pokušavamo da dođemo do novih zaposlenih – dobjasnio je Branko Šoklovački, vlasnik firme “Šole”.

Obaveza poslodavca je da nezaposlene obuči za posao nakon čega polažu završni ispit, a nezaposleni su u obavezi da posle toga godinu dana ostane da rade u Kompaniji “Šole”.