Obuka osoba sa invaliditetom u ronjenju na međunarodnom nivou u Kikindi

Ovog vikenda RK „Orka“ je domaćin međunarodnoj organizaciji, koja se bavi obukom osoba sa invaliditetom.

U saradnji sa gostima iz Rusije, Slovenije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine, Kikinđani pokušavaju da ustanove pravila za podvodne sportove u takmičarskom delu za osobe sa invaliditetom. U isto vreme, nastavlja se obuka u ronjenju za osobe sa invaliditetom i njihove instruktore, kaže Stojan Bogosavljev iz RK „Orka”.

Specijalni gost ovog događaja je i Viktor Izraelit, predstavnik Ruske ronilačke federacije. Prvi put je u našem gradu i naglašava da su uslovi za ronjenje ovde fenomenalni:

-U Kikindi je veoma lepo. Sportski kompleks koji ovde imate pogodan je i u potpunosti profesionalan. Pored toga, ljudi i prijatelji su divni. Za osobe sa invaliditetom ronjenje je višestruko korisno, pogotovo kao vid rehabilitacije. U saradnji sa kolegama iz Srbije i Slovenije pokašavamo da sve ovo podignemo na viši nivo.

Iz Slovenije je u Kikindu došao i Aleš Povše. Već 15 godina bavi se ronjenjem, a kao osobi koja je u invalidskim kolicima, ova aktivnost mnogo mu znači.

-U vodi smo svi jednaki i svi sve možemo, konstatovao je Povše.

Osim što je dobro za fizičko zdravlje, ronjenje ima veliki uticaj na emocionalno stanje osoba sa invaliditetom. Osećaj integrisanosti u društvo doprinosi većem samopouzdanju.