Oboležen Dan oslobođenja Kikinde

Polaganjem venaca na spomenik žrtvama fašizma u centru grada obeleženo je 75 godina od oslobođenja Kikinde u Drugom svetskom ratu. Počast poginulim borcima odali su predstavnici lokalne samouprave, boračkih organizacija, političkih partija, kao i gosti iz Vršca i Bele Crkve. Naš grad oslobođen je 6. oktobra 1944. godine , podsetio je Lazar Demić, istoričar.

-Posle teške četiri godine u naš grad je stigla sloboda. Grad, kao i čitav Banat bio je nemačka okupaciona zona, a formiranje partizanskih odreda bilo je otežano jer se autohotono nemačko stanovništvo opredelilo za Treći rajh. Ipak, želja za borbu protiv fašizma bila je velika i naši hrabri preci započeli su borbu protiv okupatora. Pre nego što je oslobođen naš grad sloboda je od 1. do 6. oktobra stigla i u ostala mesta srednjeg i severnog Banata od Zrenjanina do Kikinde – rekao je Demić.

Kikinđani su dali veliki doprinos u borbi protiv fašista.

-Više od 600 Kikinđana izgubilo je život boreći se protiv fašističkog terora. Naša obaveza je da negujemo sećanje na te ljude – napomenuo je Demić.

Učenici OŠ „Đura Jakšić“ pripremili su prigodan program za sve prisutne kojim su podsetili na heroje Drugog svetskog rata.