Objavljen tender za prodaju Metanola

Ministartsvo privrede objavilo je tender za javno nadmetanje za prodaju kapitala Metanolsko-sirćetnog kompleksa. Početna cena je 38,5 miliona evra.Pravo učešća u postupku imaju domaća i strana pravna lica, registrovana za obavljanje delatnosti proizvodnje hemikalija, sa ostvarenim prihodom od najmanje 150 miliona evra u poslednjoj poslovnoj godini. Poziv je otvoren do 9. februara 2018 godine.U Vladi Srbije kažu da za kikindski MSK ima zainteresovanih investitora jer su na prethodnom javnom pozivu o zainteresovanosti za njegovu privatizaciju stigla dva pisma.


Osim fabrike u Kikindi u vlasništvu ove firme je i MSK -CG sa sedištem u Baru gde se nalazi i terminal za pretovar sirćetne kiseline iz železničkih cisterni u brodove.
U prvih devet meseci ove godine Metanol se ponovo upisao u listu izvoznika.Od januara do septembra izvezno je metanola i sirćetne kiselina u vrednosti od po 25 miliona evra, za 20 odsto više nego u istom periodu prošle godine.
Dugovanja Metanola su 126 milijardi dinara.Većinski vlasnik Metanolsko-sirćetnog kompleksa je “Srbijagas” sa 71,85 odsto kapitala koji je i doneo odluku o pokretanju privatizacije. U vlasništvu Republike Srbije je 24,8 procenata.
Podsetimo da je u kikindskoj hemijskoj industriji 2011. godine obustavljena proizvodnja jer je došlo do poremećaja na svetskom tržištu, pada tražnje i cene sirćetne kiseline. Proizvodnja je ponovo pokrenuta 1. novembra 2015. godine i tada je isticano da ima mnogo zainteresovanih za kikindski metanolski kompleks. Za potecijalne partnere važno je da fabrika radi, a urađeni su kapitalni remonti, tako da je ona u odličnom tehničkom stanju.U ovoj firmi je zaposleno 500 radnika.