Obeleženo 77 godina od formiranja Kikindskog partizanskog odreda

Polaganjem venaca na spomenik podignut na mestu gde je pre 77 godina, 28. jula, 1941. godine, formiran Kikindski partizanski odred, odata je počast prvom partizanskom odredu u oviom krajevima. Venac su položili predstavnici lokalne samouprave, čao o članovi organizacije SUBNOR-a i Udruženja potomaka ratnika 1912-1920. godine. Kako je rekao predsednik SUBNOR-a Nenad Dimitrijević, ovo su bitni datumi kada se radi o negovanju tradicija oslobodilačkih ratova, jer baš ovo je mesto gde je stvarana istorija Kikinde:

-Kikinda je bila među prvim gradovima u Vojvodini, koji su formirali svoj partizanski odred. Možda je to bilo malo preuranjeno, možda je  trebalo  da sačekaju da malo ojačaju i brojčano i po pitanju naoružanja, ali entuzijazam i ta volja kod njih bili su presudni.


Na mestu, nekada zvanom Jakonićev salaš, 28. jula, 1941. godine, 27 boraca formiralo je Velikokikindski partizanski odred, na čelu sa ratnim komandantom Uglješom Terzinom i političkim komesarom Radom Trnićem-Popom. Iste noći, odred je podeljen u dve desetine i izveo dve akcije. Spomenik je podignut kao znak sećanja na ove mlade i hrabre ljude, na veliku ideju o rodoljublju  i patriotiozmu koju su oni osećali i tim povodom se datum obeležava svečano. Spomenik ploča simbolizuje logorsku vatra i nikada nije završen onako kako je bio prvobitno zamišljen.

 

Većina boraca Kikindskog partizanskog odreda poginula je 4. avgusta, 1941. godine, u sukobu sa fašistima, na Simićevom salašu gde će i ove godine biti organizovana komemoracija i polaganje venaca. Dimitrijević je dodao da će tim povodom ispred Galadske, u pola deset, 4. avgusta biti organizovan autobuski prevoz za sve koji bi želeli da se pridruže svečanosti. Inače, davne 41. godine, u Vojvodini je formirano 12 partizanskih odreda sa ukupno 400 boraca i desetak partizanskih grupa i desetina.