Obeleženo 75 godina od stradanja kikindskih Jevreja

Na Jevrejskom groblju juče je održana komemoracija povodom 75 godina od deportacije kikindskih Jevreja u koncentracione logore.Skupu su, osim članova Jevrejske opštine Kikinda, prisustvovali i predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a, delegacije mnogih jevrejskih zajednica Srbije i članovi porodica žrtava. Nevena Knežević, predsednica Jevrejske opštine Kikinda, podsetila je da je pre Drugog svetskog rata u Kikindi živelo oko 500 Jevreja, a da ih se iz njega vratilo svega šeasnaestoro.
Bitno je napomenuti da ćemo nastaviti da obeležamo ovakve datume kako ne bi bili zaboravljeni. Istorija ne sme da se ponovi, istakla je Kneževićeva.
pomen kikindskim jevrejima 3Prisutnima su se obratili Marko Milošev iz SUBNOR-a, predsednik Skupštine Grada Kikinda dr Milovan Blažić i dr Ruben Fuks, predsednik Saveza jevrejskih opština Srbije, koji je istakao da je status Jevreja u našoj zemlji sada zadovoljavajući, ali i da se mora povesti računa o jačanju antisemitizma u nekim evropskim državama. Doprinos pomenu dali su i kikindski glumci Slavoljub Matić i Gordana Rauški, čitajući odlomak iz monologa izgovorenog u Aušvicu i opisom tog tragičnog mesta. Nakon komemoracije održana je molitva za sve stradale.