Obeleženo 18 godina od NATO bombardovanja

Kikinda je nizom događaja danas obeležila 18 godina od bombardovanja. U svečanoj sali Gradske kuće održana je komemoracija poginulim kikindskim borcima iz ratova devedesetih.

Antonia Alar i Tia Malogajski pročitale su imena stradalih Kikinđana u ratovima devedesetih. Nakon toga, prisutnima se obratilla Anica Drinjak, čiji je brat poginuo tokom NATO agresije. Ona je govorila o njegovoj žrtvi, ali i svim ostalim tragično izgubljenim životima.

Saša Tanackov, član Gradskog veća i predsednik komisije za spomenike izjavio je da ova vlast ima nameru i moralnu obavezu da uskoro reši problem spomen obeležja žrtvama ratova devedesetih i da se muka njihovih porodica time okonča:

-Sedamdesetosam dana bombardovanja ne smeju biti zaboravljeni, kao ni uništene fabrike, puteve, mostove, porodične kuće, škole, a pre svega nastradale i povređene. Ne smemo više nikad da dođemo u poziciju da se veliki i moćni tako brutalno odnose prema Srbiji i njenin građanima.

Obeležavanje godišnjice NATO agresije nastavljeno je u prostorijama Kulturnom centra, gde prvo upriličena izložba beogradskog Muzeja žrtava genocida, u kojima su prikazane fotografije i dokumenti, koji svedoče o stradanju našeg naroda za vreme bombardovanja i pogromom na Kosovu i Metohiji iz 2004. godine.

Posledice bombardovanja bile su teme okruglog stola, na kojem su govorili istoričari Marko Milošev i Nenad Antonijević i doktori Bojan Đokić i Radomir Kovačević. Dugogodišnji načelnik Centra za zaštitu od fenomena radioaktivnost dr Kovačević istakao je koje su to medicinske posledice korišćenja osiromašenog uranijuma tokom NATO agresije:

Stopa učestalosti obolevanja i umiranja od malignih bolesti se dramatično promenila tokom poslednjih decenija. Broj obolelih od različitih malignih oboljenja nakon bombarodvanja porastao za oko 300 posto. Porastao je i broj spontanih pobačaja i sve veći problem sa sterilitetom kod mladih bračnih parova.

Bombardovanje Savezne Republike Jugoslavije počelo je 24. marta 1999. godine u 19 časova i 45 minuta napadom na vojne ciljeve, da bi se kasnije vazdušni udari proširili i na civilne i privredne objekte. Nema tačnih podataka koliko je bilo žrtava, ali procenjuje se da je poginulo oko 2500 ljudi. NATO agresija trajala je 78 dana i završena je 10. juna.