Obeležen Svetski dan životinja

Sekretarijat za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj u saradnji sa Narodnim muzejem obeležio je Svetski dan životinja. Ove godine on je obeležen na nešto drugačiji način u odnosu na ranije.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

-Ove godine nismo imali likovni konkurs, ali su mališani imali priliku da prisustvuju edukativnom predavanju i radionicama – istakla je Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine, poljoprivredu i ruralni razvoj.

Ovo je bila prilika i da se osnovci bolje upoznaju sa prirodnjačkom zbirkom i ostalim postavkama u muzeju, a četrdesetak osnovaca iz škole “Feješ Klare” putem interaktivnih radionica rešavali su zanimljive zadatke.

U svetu ima više od 3.000 zaštićenih životinjskih vrsta, u Evropi preko 980, a u Srbiji 429. U našem okruženju zaštićene životinjske vrste su sova utina, droplja koja boravi u okviru Specijalnog rezervata “Pašnjaci velike droplje” gde se nalazi i jedino gnezdo orla krstaša u našoj zemlju. Tu su i bela roda, tekunica, žaba češljarka, lastin repak i druge.