Obeležen Svetski dan zdravlja uz slogan „Hajde da razgovaramo“

Kikindski Dom zdravlja i Crveni krst obeležili su Svetski dan zdravlja, čija je tema ove godine depresija. O simptomima i prevenciji ove bolesti 21. veka razgovarali smo i sa dr Branislavom Hačkom, specijalistom socijalne medicine.

Proverom nivoa šećera u krvi i krvnog pritiska, kao i razgovorom sa lekarima, Kikinđani su simbolično obeležili Svetski dan zdravlja, koji je ove godine usmeren na temu depresije, jedne od vodećih mentalnih oboljenja. Pod sloganom „Hajde da razgovaramo“ naši sugrađani imali su prilike da saznaju nešto više o ovoj bolesti.

-Želim da kažem da je to naša svakodnevnica. Budući da kao Patronažna služba ulazimo u kuće i porodice, često se susrećemo sa ovim problemom. Važno je na vreme prepoznati na njenom samom početku. U najvećem procentu žene obolevaju od depresije, te je ona kod ženske populacije na trećem mestu bolesti koje se javljaju, dok je kod muškaraca na šestom, kaže Olivera Vučković Popov, glavna sestra Patronažne službe Doma zdravlja Kikinda.

Depresija je stanje, koje karakterišu tuga, nezainteresovanost za događaje u okolini i smanjenje svih svakodnevnih aktivnosti, u trajanju dužem od 15 dana. Različiti poremećaji koji liče na depresiju ne predstavljaju ovu bolest, ali ukoliko intenzitet i dužina trajanja tih pojava bude dugoročna, trebali bi skrenuti pažnju na simptome depresije, kaže dr Branislav Hačko, specijalista socijalne medicine.

Podaci govore da 5 odsto populacije u Srbiji, odnosno oko 420.000 stanovnika naše zemlje, pati od ovog oboljenja. Procene su da će do 2030. godine depresija biti vodeći zdravstveni problem u svetu.

-Težište ove kampanje povodom Svetskog dana zdravlja je da se pomogne mladima ljudima, prvenstveno kroz razgovor i kroz uspostavljanje sistema podrške. Simptomi depresije preduslovi su za suicidne misli, pa je veoma važna rana detekcija ove bolesti, ističe dr Hačko.

Prevencija depresije je zdrav stil života, koji podrazumeva pravilnu ishranu, fizičku aktivnost, praktikovanje nekog hobija i prihvatanja stresa. Stručnjaci ističu da je važno izbegavati lekove, alkohol i cigarete, jer oni ne rešavaju, niti umanjuju probleme. Savetuje se se i druženje sa dragim i bliskim osobama, kao i redovna kontrola zdravstvenog stanja kod izabranog lekara.