Obeležen Svetski dan HIVA i AIDSA

U organizaciji Crvenog krsta i u saradnji sa Zavodom za javno zdravlje, Domom zdravlja i Opštom bolnicom u Kikindi je obeležen Svetski dan borbe protiv HIVA i AIDSA.

Prema podacima Zavoda za javno zdravlje u severnom Banatu ima 12 obolelih od ove bolesti istakla je dr Tatjana Karać načelnica Centra za prevenciju i kontrolu bolesti:

-Na teritoriji Severnobanatskog okruga nije registrovana nijedna HIV pozitivna osoba. Prva je registrovana 1995. godine i od tada do danas evidentirali smo 20 HIV pozitivnih. Na žalost, osmoro je preminulo, tako da trenutno sa HIV-om, u našem okruženju, živi 12 osoba.

Volonteri Crvenog krsta su delili flajere i razgovarali sa građanima o ovoj temi.

-Održane su edukacije u srednjim školama u novembru, a sa ovim nastavljamo i tokom decembra – rekla je Mila Kovačević, predsednica Omladinsko-terenske jedinice.

Agencija Ujedinjenih nacija za sidu saopštila je da se svakih 17 sekundi neko u svetu zarazi virusom HIV-a, a da je od početka epidemije, koja je proglašena 1981. godine od side umrlo 35 miliona ljudi. Svetski dan borbe protiv side obeležava se od 1988. godine, kao prilika da ljudi širom sveta iskažu podršku sugrađanima koji žive sa HIV-om iAIDS-om i da se sete onih koji su umrli.