Obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, u Kikindi

Tradicionalno, svečanim uručivanjem priznanja humanim sugrađanima, u Kikindi obeležen Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi.

Svetski dan dobrovoljnih davalaca krvi, čiji je ovogodišnji slogan „Ne čekaj nezgodu. Preduzmi nešto. Daj krv. Daj sad. Daj redovno.“ u Kikindi je obeležen svečanim uručivanjem priznanja za humanost. Više od četrdesetoro Kikinđana, ove godine su razlog da grad bude još više ponosan. Osim velikog broja dugogodišnjih davalaca krvi, sve je više mlađih učesnika u akcijama, dobrovoljnog davalaštva, što je Kikindu stavilo u poziciju jedne od najhumanijih sredina u Srbiji, na čega je skrenula pažnju predsednica kikindskog Crvenog krsta Marijana Mirkov.

Dragocenu krv su više od sto puta dali sugrađani Predrag Goza, Aleksandar Arsić, Čedomir Bakovljev, Uroš Badrljica, kao i Sava Pandurov i Laslo Komarek. Priroda posla, kao i želja da žive sa saznanjem, da su nekome od srca pomogli vodi ove posebne ljude kao tom činu. Svako davanje krvi je poklon i još jedna šansa životu, rekao je i član GV Miodrag Bulajić i sa posebnim zadovoljstvom uručio povelje u ime grada, koji je i domaćin svečanosti.

Saradnja Crvenog krsta, Službe za transfuziju krvi je dobar primer, koji uz podršku grada i na prvom mestu samih davalaca krvi objedinjuje humanu akciju u jednu celinu,  daje velike rezultate. Svečanost,  je organizovana na Starom jezeru, a  uveličali su članovi hora „Čuperak“, dok su  organizaciju svečane večere priredili članovi Udruženje sportskih ribolovaca „Galadska“. Dobitnici Plaketa „Široko srce“ ove godine su Tehnička škola, Policijska  uprava  Kikinda  i Banatsko Veliko Selo. Inače, u prošloj godini organizovan je i realizovan veliki broj akcija dobrovoljnog davanja krvi, u čijoj realizaciji su učestvovali volonteri Crvenog krsta, koji su i edukovani motivatori i rade na širenju mreže humanosti.