Obeležen Međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima

Crveni krst Kikinda i Gradski koordinacioni tim za borbu protiv trgovine ljudima javnom akcijom, održanom na novom dečjem igralištu obeležili 30.jul-Međunarodni dan borbe protiv trgovine ljudima. Cilj ovakvih akcija je da se organizovanom edukacijom najmlađih, smanje rizici ulaska u lanac trgovine ljudima.

Kako je navela sekretarka Crvenog krsta, Danijela Bjeljac, Crveni krst Kikinde od 2006. godine realizuje program prevencije borbe protiv trgovine ljudima:

-To je izuzetno važno,  posebno za decu u najranijem periodu, tako da vršnjački edukatori, volonteri Crvenog krsta rade  sa svim uzrasnim grupama, sa  predškolcima, osnovcima, kao i srednjoškolcima, ali i starijim grupama, a u cilju  smanjenja  rizika od eventualnih ulazaka u lanac trgovine ljudima. Obeležavanje ovog datuma realizuju volonteri Crvenog krsta, kao i članovi Gradskog koordinacionog tima.

Skoro svaka zemlja u svetu je pod uticajem prakse ove pojave, bilo kao zemlja porekla, tranzita ili odredišta žrtava, a gotovo trećina svih žrtava trgovine ljudima su deca. Ono na čega se naročito apeluje, objašnjava i Tanja Grujić, član Gradskog koordinacionog tima za zaštitu žrtava trgovine ljudima, to je preventivno upoznavanje sa rizicima:

-Bitno je raditi na prevenciji, kako bi se osnažili svi koji bi mogli da budu u riziku. Da im ukažemo kako da prepoznaju te ljude koji bi mogli da ih vrbuju i na koji način mogu da se zaštite. Prevashodno kojim institucijama mogu da se obrate, koja je uloga tih institucija i kako možemo da im pružimo zaštitu.

Sugrađani smatraju da akcije, koje se organizuju na trgu, kao i u školama utiču na razmišljanje mladih.

Rezolucijom Generalne skupštine Ujedinjenih Nacija 30. jul je ustanovljen kao Svetski dan borbe protiv trgovine ljudima u cilju skretanja pažnje globalne javnosti na sveprisutnost ovog problema. Obeležavanje ovog dana je neophodno kako bi se podigla svest o položaju žrtava trgovine ljudima, koje se suočavaju sa seksualnom eksploatacijom, prisilnim radom i trgovinom organima.