Obeležen „Krvavi januar“

U dvorištu Kurije položeni su venci na spomen obeležje „Zid plača“ povodom obeležavanja godišnjice stradanja tokom „Krvavog januara“ u Drugom svetskom ratu. Vence su položili predstavnici lokalne samouprave, SUBNOR-a i drugih vojnih udruženja. „Krvavi januar“ predstavlja niz događaja koji su se 1942. godine desile na teritoriji severnog i srednjeg Banata. Prvi zločin desio se 3. januara, kada su zbog navodnog ubistva trojice nemačkih poljočuvara, okupatori streljali pripadnike dragutinovačkog partizanskog odreda. Šest dana kasnije desio se masovniji zločin.

Na današnji dan 1942. godine na prostoru severnog i srednjeg Banata mučki je ubijeno 150 ljudi. Ovo je jedan od najtužnijih datuma, s obzirom na to da je zločin izvršen na drugi dan Božića, podsetio je Nenad Dimitrijević, predsednik GO SUBNOR-a.

Posle streljanja tela pokojnika su 24 časa bila obešena na Gradskom trgu. Uprkos Božićnom prazniku, bilo je zabranjena zvonjava crkvenih zvona, kako se ne bi protumačila kao počast streljanima. Ovaj zločin samo je na kratko uzdrmao partizanski pokret. Dimitrijević smatra da je nakon ovog zločina lokalni partizanski pokret sa još većim žarom nastavio borbu protiv okupatora.