Obeležen 9 maj: Kikinda čuva sećanje na svoje pretke

U Kikindi je obeležen Dan pobede nad fašizmom. Vence su položili predstavnici grada, političkih partija i članovi SUBNOR-a.

Prilagođeno okolnostima i u Kikindi je obeležen Dan pobede nad fašizmom. Ispred gradske uprave vence su položili članovi gradskog veća Miograd Bulajić I Milivoj Linjački.

Predsednik kikindskog SUBNOR-a Milenko Babić, podsetio je na žrtve koje je, pa i naša zemlja dala u borbi za oslobođenje.

U najkrvavijem sukobu u istoriji čovečanstva nestalo je više od 50 miliona ljudi, od toga gotovo 31 milion civila. Rat su obeležili organizovani zločini, Holokaust, koncentracioni logori. Da li se rat mogao izbeći odgovor je težak. Isto kolika je bila teška i atmosfera pre izbijanja rata. Razloge za svaki rat pre svega treba tražiti u greškama počinjenim u mirnim vremenima a čiji su koreni u ideologiji i ekstreminizmu, rekao je Milenko Babić, predsednik SUBNOR Kikinda.

Cena slobode je skupo plaćena. Naša je moralna obaveza da se tom činu dostojanstveno odužimo.

Za mlađu popolaciju ipak da pojasnim neke stvari. U stvari, u noći između 8.i 9.maja 1945.godine Nemačka je potpisala bezuslovnu kapitulaciju. Tada je i odlučeno da 9.maj bude dan pobede. To je nešto što se ovde ukorenilo i, kod posebno srpskog naroda, posebno se ceni. Naš partizanski antifašistički pokret je dao jedan izuzetan doprinos. Mada danas postoje opstrukcije i neke druge strane. To su, svi će se složiti, pokolenja kolaboracije koja žele danas da nas povuku u jedan drugi deo poraženih strana. Međutim, SUBNOR ima i dalje svoj mehanizam, SUBNOR još uvek poštuje deklaracije Ujedninjenih nacija i ono što je o tome rekla i Evropa. Tako da te snage, iako čine dosta među mladom populacijom i izrugljuju se velikanima antifašističke borbe neće dati uspeha, istakao je Lazar Demić, potrpedsednik SUBNOR Kikinda.

Profesor Demić podsetio je da je partizana pred kraj rata bilo do 800.000.

Moram reći da i retko ko on naših sugrađana, Kikinđana nije imao nekog ko je indirektno ili direktno stradao u ovim teškim trenucima. I zato su naši Kikinđani, evo koliko ja pratim još kao đak, student, i kasnije kao profesor istorije, poštovali ovaj datum kao važan. Mi se uspešno borimo protiv svih ovih opstrukcija i nadam se da će bar  SUBNOR, koliko god ima snage, ali ga osvežavamo, biti uvek na pravom i istinitom putu, dodao je Demić.

Saopštenjem povodom dana pobede oglasila se Socijalistička partija Srbije. SPS oduvek neguje tradicije Narodnooslobodilačke borbe i ne zaboravlja one koji su dali život za slobodu i pravdu,za bolju budućnost svojih potomaka navedeno je u saopštenju koje potpisuje Vladimir Ilić, predsednik okružnog odbora.