Obeležili 50 godina od završetka osnovne škole

Da je od kolevke pa do groba najlepše đačko doba potvrdili su nam i nekadašnji učenici Osnovne škole “Moša Pijade”, danas “Sveti Sava”. Ponovo su seli u školske klupe kako bi evocirali uspomene na dane provedene u učenju, druženju, prvim ljubavima. Pre 50 godina osmi razred završilo je 90 đaka, a u toj generaciji jedini nosilac Vukove diplome, koja je prvi put ustanovljena te godine, bio je Jovica Trkulja, sada profesor doktor na Pravnom fakultetu u Beogradu.
-Svi ovaj skup doživaljavamo sa pomešanim osećanjima. Prisutna je tuga, jer je najveći deo naše mladosti i detinjstva daleko iza nas. Najveći broj naših učitelja i nastavnika, pa i naših vršnjaka nisu više među živima. Sa druge strane radosni smo i srećni, čak imamo i tremu. Ulazeći danas u zgradu osetio sam se isto kao kada sam prvi put kročio u školu: uzbuđen, prestrašen i vratio sam se u to vreme. Velika je istina da su prava prijateljstva ona iz školske klupe i iz rata – istakao je Jovica Trkulja, profesor.


Proslavi mature prisustvovala je i Agnezija Kostas koja živu u Nemačkoj u Hamburgu.
-Mnoge nisam prepoznala dok mi se nisu predstavili, ali sam srećna i radosna što sam danas u rodnom gradu. Bila sam najnestašnija verovatno u čitavoj generaciji i veoma mi je drago što smo se zajedno prisetili najlepšeg doba odrastanja – rekla je Agnezija Kostas.
Anđelka Kosić, profesorca geografije u penziji bila je razredni starešina.
-Srećna sam i počastvovana što sam dočekala da budem na ovoj proslavi, da delim njihovu radost i zadovoljstvo, sa željom da budu srećni i zadovoljni kako oni, tako i njihove porodice – dodala je profesorica Kosić.


U vreme kada je ova generacija pošla u prvi razred tada Osnovna škola “Moša Pijade” bila je nova škola u kojoj su negovani znanje, uz nastavnike koji su bili posvećeni svom radu, potom drugarstvo, a zatim i sport tako da su tadašnji učenici ostvarili odlične rezultate na svim poljima.