Obeležavanje slave Letnjeg Svetog Nikole započelo liturgijom u crkvi koja nosi ime ovog svetitelja

Crkrvena i gradska slava letnji sveti Nikola obeležena je svečano i prigodno, pre svega primereno aktuelnim okolnostima, uz poštovanje svih propisa. Obeležavanje je počelo jutros, služenjem liturgije u crkvi koja nosi ime ovog svetitelja. Liturgiji je prisustvovao i gradonačelnik Pavle Markov sa članom Gradskog veća Miodragom Bulajićem, kao i veliki broj vernika, ali u skladu sa važećom zabranom javnog okupljanja do 100 ljudi. 

Zbog aktuelne epidemiološke situacije, litija je ove godine izostala. Podsetimo da je prošlogodišnja litija, u godini kada je kikindska crkva obeležila 250 godina od osnivanja, okupila više od hiljadu Kikinđana. 

Kumovi ovogodišnje hramovne slave su porodice Popov i Petrović. Po završetku svete liturgije, protojerej Jovan Silaški je poručio:

Danas naša sveta pravoslavna crkva u mnogim mestima proslavlja uspomenu na svetog oca Nikolaja. Evo nas danas u našem svetom hramu, u ime Boga i milošću njegovom, posle više od dva meseca okupljeni molitveno i sabrani da se pomolimo Bogu i zaštitniku ovog svetog hrama i našeg grada Kikinde. Da se zapitamo i zamislimo zbog čega smo proveli dva meseca u izolaciji i zbog čega i dalje strepimo od nemani koja se nadvila nad celim svetom? Ovo je prilika i momenat da razmislimo koliko je oskrnavljena ne samo priroda, već i i koliko smo u sebi oskrnavili bogoliki lik.  Kumovi su nam iz čestite i ugledne kikindske porodice, koja neprestano brine o životu i radu svoje crkve. Oni danas prinose ovaj kolač Gospodu i svetom ocu Nikolaju. Čestitam i želim puno sreće, zdravlja i radosti, da Gospod umnoži vaša dobra. Srećna vam hramovna slava i slava grada i da je još dugo slavimo i molitveno se sabiramo- istakao je protojerej Jovan Silaški.

Letnjeg Svetog Nikolu Kikinda kao svoju slavu proslavlja od 2005. godine, ali kako je 2009. godine prestalo njeno obeležavanje, gradska slava obnovljena je pre nekoliko godina. Letnji Sveti Nikola proslavlja se 22. maja, na dan kada su mošti svetitelja prenete iz Mire u Bari, dok se zimski Nikoljdan slavi 19.decembra.

Ovaj svetitelj je rođen kao sin jedinac bogatih roditelja, a kada su oni umrli svoje bogato nasledstvo razdelio je sirotinji i posvetio se svešteničkom pozivu. Bio je skroman i čestit, borac za istinu i pravdu, pomagao je bolesnima i siromašnima, i još za života su ga smatrali svetiteljem. I danas se vernici širom hrišćanskog sveta mole ovom svetitelju kada se nađu u nevolji ili bolesti.