O čarima psihologije „Na kafi sa psihologom“

Ako nas zaboli zub, odemo zubaru. Ako vid postane slabiji, javimo se oftamologu. Ako povredimo kost, pošalju nas kod ortopeda. A kada duša zaboli, kada je ona povređena, šta onda radimo? Zašto bi odlazak psihologu, psihijatru ili psipoterapeutu bio drugačiji od odlaska zubaru ili nekom drugom lekaru? U oba slučaja dobijamo pomoć koja će umiriti bol i doneti olakšanje. Ovo su samo neke od tema i dilema sa kojim su se suočili polaznici besplatne psihološke edukacije u Centru za podršku porodici, lični razvoj i humano društvo „Poveži se“:

-Ovim je završen prvi ciklus besplatne edukacije pod nazivom „Samouverenom komunikacijom u bolji život“, koja je realizovana u okviru projekta „Na kafi sa psihologom“. Kroz ovaj projekat, na neposredan i prijateljski način, uz podržavanje i razumevanje, naši Kikinđani upoznaju se sa čarima psihologije i njene pozitivne efekte, koje može da ima na naše živote, kaže Tatjana Tanović, psiholog i osnivač Centra.

U sistemu negovanja mentalnog zdravlja, psihologija je postala jedna od najvažnijih karika. Ona može da ponudi širok spektar rešenja za probleme sa kojima se susrećemo kratkoročno ili na duže staze. Psihologija pomaže i usavršavanju određenih veština, što je i bio fokus ovih predavanja:

-Planirano je da ovo bude ciklus trodnevnih predavanja. Međutim, već prilikom prvog susreta grupa je pokazala interesovanje za interaktivnom vrstom rada. Nisu želeli da budu samo pasivni učesnici predavanja i da slušaju, već su hteli i da uvežbavaju svoje veštine komunikacije.

Stoga su predavanja postala i jedna vrsta treninga. Zbog velikog interesovanja, edukacija će se nastaviti i tokom maja:

-Mi želimo da ovim našim psihološkim srkutanjem kafe širimo kulturu bavljenja sobom i svojim mentalnim zdravljem, na uštrb ideje da je tražiti psihološku ili psihijatrijsku pomoć znak slabosti. Naprotiv, to je znak odgovornosti i zrelosti i usavršavanje našeg života treba da postane sastavni deo naše kulture, a ne da bude predmet podsmeha ili omalovažavanja.

Krajem maja počinje ciklus predavanja iz oblasti emocionalne inteligencije, a tema će biti „Upravljanje ljutnom“. Prvi susret biće održan 23. maja. Sugrađani će tako besplatno moći da čuju nešto više o ljutni, kako konstruktivno izraziti ovu emociju i kako je možemo iskoristiti da radi za nas.