Novokozarački sedmaci pobednici Ekološkog kviza

Ekipa OŠ „Ivo Lola Ribar“ iz Novih Kozaraca pobedila je u Ekološkom kvizu, koji je održan u prostorijama Kulturnog centra. Eko kviz okupio je učenike sedmih razreda iz osam škola sa područja Grada Kikinde.

U finalnom delu, pored pobedničke, našle su se i osnovne škole „Vuk Karadžić“, „Sveti Sava“ i „Feješ Klara“ i „Ivo Lola Ribar“, čiji su đaci i osvojili prvo mesto na ovom kvizu.

Svi takmičari dobili su pojedinačne nagrade i vrednosne vaučere. Prvoplasirana škola osvojila je vaučet u vrednosti od 11.000, drugoplasirana 9.000, trećeplasirana 7.000 i četvrtoplasirana 5.000 dinara. Sve škole dobile su i pojedinačne nagrade od kompanije F.C.C., koja je i sponzor cele Ekološke nedelje, kaže Miroslava Krnić, sekretarka Sekretarijata za zaštitu životne sredine.

Pobeda i učešće na kvizu podrazumevali su sveobuhvatno znanje iz različitih oblasti, koje povezuju ekologija i zaštita životne sredine. U pitanju su sva ona znanja koja deca usvajaju od početka obrazovnog procesa.

Da kviz nije bio težak potvrdila je i Anđela Pepić, koja je predvodila pobedničku ekipu, odnosno tim iz novokozaračke OŠ „Ivo Lola Ribar“:

-Trebalo nam je otprilike četiri dana da se spremimo i to smo radili zajedno. Moji drugari iz tima su Anđela Garača, Branimir Marković i Dušan Adamović. Ništa nam nije bilo posebno teško da naučimo, sve smo već znali.

Drugo mesto osvojio je tim OŠ „Sveti Sava“, a treće sedmaci OŠ „Vuk Karadžić“. Planirano je da se ekološka nedelja nastavi maskenbalom predškolaca i akcijom čišćenja Simićevog salaša. Međutim, zbog najavljenih loših vremenskih uslova, ovi događaji će najverovatnije biti odloženi.

-Putem medija ćemo obavestiti sve o najverovatnijem odlaganju određenih manifestacija. U pitanju su maskenbal predškolaca i čišćenje Simićevog salaša. Čišćenje ove lokacije biće odrađeno posle prvomajskih praznika, dok će treman krpelja, košenje i uređenje lokacije biti obavljeni pre ovog datuma.

Ono što je sigurno da će se obeležavanje ekološke nedelje nastaviti sutra u SSŠ „Miloš Crnjanski“, gde će biti održana tribina povodom Međunarodnog dana zaštite od buke. Tom prilikom će se prezentovati rezultati merenja komunalne buke u gradu od strane predstavnika Zavoda za javno zdravlje.