Novi Pravilnik o sufinansiranju sportskih organizacija

Na poslednjoj sednici Skupštine Grada održanoj krajem decembra usvojen je novi Pravilnik o odobravanju i finansiranju programa u oblasti sporta. Kako je za TV Rubin istakao Milorad Aleksić iz Sportskog saveza Kikinde novi dokument usklađen je sa Zakonom o sportu i primenjivaće se prilikom dodele sredstava za sufinansiranje sportskih klubova:

-Na novom Pravilniku radili smo proteklih godinu i po dana. Osim što je usklađen sa novim Zakonom o sportu, usklađen je i sa Strategijom razvoja sporta na teritoriji grada. Već je stupio na snagu.

Deo Pravilnika biće primenjen na konkursu za sufinansiranje sredstava iz oblasti sporta, a puna primena počeće od kraja maja. Ovaj dokument tačno precizira koji klubovi i na koji način mogu da dobiju sredstva iz budžeta.

-Suština je da će biti finansiran jedan klub iz jedne sportske grane , kako ženski, tako i muški. Dva kluba iz jedne grane sporta moći će da se finansiraju samo u slučaju da postoje duže od 50 godina. Na ovaj način klubovi će imati više sredstva, a samim tim ostvariće i bolje rezultate. Nadamo se da će se paralelni klubovi spajati, imati više dece i bolje rezultate – istakao je Aleksić.

Svi sportski klubovi moći će da konkurišu za dodelu sredstava.Vrednovaće se ostvareni rezultati u prethodnoj sezoni, koliko dugo klub postoji, broj stručnjaka, dece i ekipa u klubu.

-Svaki klub koji konkuriše biće bodovan po osnovu novog Pravilnika i ko bude imao više bodova biće sufinansiran. Moram da napomenen da će svaki klub dobiti mogućnost za lekarske preglede, termine za treninge bez obzira na to da li su dobili sredstva za sufinansiranje ili ne – dodao je naš sagovornik.

Postojaće i donja granica. Tačnije klubovi koji ne pređu limit neće steći pravo za sufinansiranje. To su klubovi sa slabijim rezultatima sa manje članova, klubovi koji su nedavno osnovani.

Sva dokumentacija neophodna za raspisivanje konkursa za sufinansiranje je spremna i ostalo je da ga Gradsko veće raspiše. Sportski savez ovih dana poslaće klubovima dopis u kom će videti šta je neophodno od dokumentacije.

-Klubovi dokumentaciju šalju Sporstkom savezu koji konkuriše za sredstva u ime svih klubova što je jedna od odredbi novog Pravilnika. Kao i prethodne dve godine daćemo predlog rang liste lokalnoj samoupravi i predlog o visini sredstava – objasnio je Milorad Aleksić.

Klubovi koji ne postoje duže od godinu dana, nisu izmenili Statut u skladu sa Zakonom o sportu, koji su u blokadi, nisu u Sportskom savezu Srbije neće moći da konkurišu za sredstva za sufinansiranje. Ove godine budžet za sport uvećan je za 1,5 miliona dinara u odnosu na prošlu.

-Za redovne programe na raspolaganju će biti 17 miliona dinara, a prošle godine je bilo 16 miliona. Za posebne programe opredeljeno je 2,5 miliona, za deset plaćenih trenera šest miliona i 2,5 miliona dinara biće dodeljeno klubovima od posebnog značaja za naš grad – zaključio je Aleksić.

U Sportskom savezu i ove godine planiraju da organizuju letnji turnir u malom fudbalu, letnji turnir u basketu, Festival sporta. U Kikindi ima 110 sportskih udruženja, a aktivno je 64.