Novembar u znaku sova

Već tradicionalno u Kikindi novembar postaje sovembar. Naš grad kao najveće urbano zimovalište sova utina na svetu i ove godine organizuje veliki broj interesantnih sadržaja čiji je cilj da se deci i mladima što više približe ušare.

-Pre desetak godina Milan Ružić, predsednik Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije sa svojim saradnicima prvi put je brojao sove na kikindskom trgu i tada je više od 200 ušara izbrojano na jednom drvetu. Od tada sve više pažnje posvećujemo ušarama, a sove su postale brend Kikinde. Aktivni učesnici manifestacije biće i gosti iz Malezije koji će predstaviti svoju kulturu i tradiciju – rekla je Marijana Mirkov, Odsek za poslove razvoja grada.

Kako bi se što više skrenula pažnja na ovaj fenomen osmu godinu zaredom lokalna samouprava organizuje manifestaciju „Sovembar“ koja privlači ljubitelje ptica, orintologe, ali i novinare iz čitavog sveta.

-Od 13. do 30. novembra svakodnevno će biti organizovani razni sadržaji: predavanja, pozorišne predstave, bioskopske projekcije. Centralni dan je poslednji petak u mesecu. U sali „Partizana“ biće izloženi radovi na temu sova, osnovci i srednjoškolci će izvesti muzičko-scenski program, a tog dana biće i finale kviza „Svet sova ušara“. Kikinda ima i lavirint u obliku sove i zajedno sa đacima OŠ „6. oktobar“ prošetaćemo njime – dodala je Marijana Mirkov.

Ni ove godine neće izostati brojanje sova u okviru programa „Sova patrola“ koje je planirano 25. novembra. U sovembar su uključene sve osnovne i srednje škole, a osim pomenutog u Narodnom muzeju moći će da se pogleda izložba, animirani film, da se učestvuje u edukovatnim radionicama. Organizovaće se i dva kviza znanja „Moja Kikinda – otkrijmo gde živimo“ i „Svet sova ušara“.Učenici OMŠ „Slobodan Malbaški“ prirediće koncert „Solvembar“, kao i članovi duvačkog orkestra DVD. Manifestacija se završava u subotu, 30. novembra „Sova žurkom“ na Gradskom trgu.Ovogodišnji slogan je „Sove Kikindu svetu preporučuju“.