Nove mašine u fabrici “Toza Marković”

Kao što je ranije najavljeno, u fabrici “Toza Marković” obnavljaju se mašine koje odgovaraju zahtevima trižišta. Kupovina dva digitalna štampača bila je neophodna jer će na taj način biti povećana proizvodnja u finoj keramci, a pločice će biti boljeg kvaliteta.

-Nova oprema omogućiće atraktivne dezene, proizvodnju pločica za investitore u manjim serijama i jeftiniju proizvodnju – istakao je Vladimir Ilić, direktor “Toze Markovića”.

U novu opremu uloženo je 450 hiljada evra sopstvenih sredstava, a investicija će se isplatiti za godinu dana.

-Posle 10 godina počeće proizvodnja od 300 do 500 hiljada kvadrata sopstvenih pločica iako će se nastaviti i uslužna proizvodnja – dodao je Ilić.

 

Montiranje i puštanje u rad digitalnih štampača trebalo bi da se završi u narednih 15 dana, a nakon toga dve nedelje će trajati probna proizvodnja. U montaži učestvuju Italijani od kojih je kupljena oprema, a zaposlene obučavaju i ljudi iz Češke od kojih su kupljena mastila i glazurni materijali.

Tokom zime uloženo i 100 hiljada evra u remont stare linije, a u toku su pripreme za zamenu dve prese za proizvodnju crepa stare 70 godina. Investicija vredna 2,5 miliona trebalo bi da se isplati za pet godina.

Deo od stotinak radnika koji su tokom zime bili na evidneciji Filijale NSZ ponovo je vraćen na posao.Oko četrdesetak radnika vratilo se u proizvodnju pločica, a od 1. aprila pokreće se i remontovana linija za proizvodnji crepa gde će biti pozvan isti broj radnika.Počeće i proizvodnja crepa novog formata koji je tražen na tržištu tako da će 12,5 komada pokrivati kvadratni metar.Poslovni plan fabrike u 2017. godini predviđa proizvodnju i prodaju 32 miliona komada crepa i dva miliona i 100 hiljada kvadrata pločica.