Nove koreografije, pesma i igra obeležili tradicionalni prolećni koncert „Gusala“

Narodni orkestar i izvođački ansambl Akademskog društva za negovanje muzike „Gusle“ ponovo su nastupili pred domaćom publikom. Tradicionalni prolećni koncert obogaćen je sa dve nove koreografije.

-Jednu koreografiju već smo izvodili prošle godine kada smo imali zajednički nastup u NIS-ovoj zgradi sa AKUD „Sonja Marinković“ i AKUD „Brdo“ iz Kranja. Takođe, jednu smo izvodili na „Zlatnim ansamblima“. Večeras prvi put srpske igre iz Banata u Kikindi. Koreografiju smo nazvali „Ravnim Banatom“, jer su u njoj zastupljene igre iz gornjeg Banata: igre sa salaša, igre iz Kikinde i okoline i igre iz Pomorišja. Tri koreografije spojili smo u jednu interesantnu tačku, objašnjava umetnički rukovodilac ADZNM „Gusle“ Igor Popov. On dodaje da su za publiku spremili još neke premijere:

-Večeras prvi put izvodimo i sviramo srpske igre iz Bačke. Videćemo kako će to proći kod publike. Deca su na probama to prihvatila izvanredno. Ipak, pravi ispit je izvođenje pred publikom.

 

Gromoglasni aplauzi koji su pratili svaku koreografiju dokaz su da je posao dobro urađen. „Gusle“ i ove godine imaju velike planove. Za početak, uobličava se potpuno novi orkestarski sastav:

-Nove snage dolaze i u Tamburaškom i u Narodnom orkestru, tako da im stariji puno pomažu. Do leta će biti sposobni sami da koncertiraju, to je sigurno. Kada govorimo o programskim sadržajima, biće mnogo novih premijera i iznenađenja. Ipak, to u dobroj meri zavisi od finansija i nadamo se da će u državi biti sluha za naše programe koji su sigurno kvalitetni, kaže direktor ADZNM „Gusle“ Zoran Petrović.

Iako je još neizvesno, letnji period obeležiće i putovanja, ali i koncerti pred domaćom publikom.

-Ako sve bude u redu sa projektima, na leto planiramo naše standardne aktivnosti. To su Etno kamp i FENOK, a biće i lepih koncerata i do leta i tokom samog leta. Biće to poklon našoj publici. Za jesen je još rano da pričam, ali smatram da će ovo biti dobra programska godina, zaključuje Petrović.

Ova koncertna sezona otvorena je na najlepši način, jer su se pored izvođačkog ansambla i orkestra, publici predstavili i ženska pevačka grupa, kao i rekreativni folklorni ansambl, koji je izveo srpske igre Crnorečja i igre Pirotskog polja.