Novac uložen u održavanje kanala je novac uložen u poljoprivredu

Kanalska mreža u Kikindi, duga 1000 kilometara, koja odvodi vodu iz naseljenog ali i poljoprivrednog područja grada, svake godine predmet je revitalizacije što zbog prirodnih pojava, erozije i zatravnjivanja, što zbog nesavesnog ponašanja građana. Grad Kikinda i pokrajinska Vlada u zajedničkom programu revitalizacije kanalske mreže kontinuirano godinama u nazad izdvajaju značajna sredstva za ovu namenu. U ovoj godini realizuju se prošlogodišnja sredstva od 45 miliona dinara, koja su udruženo izdvojili grad i pokrajinska Vlada. Radove koje obavlja Vodoprivredno društveno preduzeće „Gornji Banat“ kod nekadašnje Šumice obišao je gradonačelnik Pavle Markov.

– Radovi na uređenju kanalske mreže ne samo što se izvode svake godine nego sredstva koja opredeljujemo svake godine su značajno veća. Mi imamo za 2017. godinu, a to su ovi radovi koje sad obilazimo , izvdojeno 45 miliona dinara za tu namenu. I u periodu racinalizacije gradkse uprave a i sada kada pazimo na svaki dinar gde ćemo prioritetno ulagati, ovaj novac smo uvek ostavljali za tu namenu iako ovi radovi nisu možda uvek vidljivi. Ovaj posao je značajan jer uređenjem kanala štitimo sve stanovnike ali i poljoprivredno zemljište od nepogoda koje mogu da naiđu. Naravno da mi smatramo da ova sredstva jesu sredstva uložena u poljoprivredu, rekao je prilikom obilaska radova Pavle Markov, gradonačelnik Kikinde.

Program održavanja kanalske mreže „Dinar na dinar“ se nastavlja a Kikinda je jedan od gradova u kome će se i iz sredstava kredita „Abu Dabi Fonda“ revitalizovati kanalska mreža.

– Grad Kikinda opredeljuje ova sredstva već godinama unazad i tako će nastaviti a na našoj teritoriji realizuje se i kredit „Abu Dabi fonda“ za završetak „Glavnog“ kanala za odvodnjavanje, dodaje Markov.

Kontinuirana ulaganja dala su rezultate ocenjuju u Vodoprivrednom društvenom preduzeću „Gornji Banat“.

Zahvaljujući zajedničkim učešćem i sredstvima, kanalska mreža je u znatno boljoj situaciji nego recimo 2010. godine kada je deo grada plivao. Situacija je zadovoljavajuća, ističe Radovan Mikan iz VPD Gornji Banat.

Uređenje kanalske mreže u Kikindi trenutno se sprovodi se na oko 40 kilometara kanalske mreže. Radovi na izmuljavanju i revitalizaciji nedavno su završeni i na kanalu kod Motela „Lovac“, odnosno kod Starog jezera.