Nova parking mesta u Mikronaselju i zamena vodovodne mreže u Kikindi

Građevinska sezona ide na ruku neimarima. U Kikindi je otvoreno više gradilišta. Neke od njih, poput izgradnje foajea kikindskog pozorišta ili adaptacije gerontološkog doma, obišli smo u prethodnoj nedelji, a danas je naša kamera pratila gradonačelnika Pavla Markova u obilasku izgradnje novih parking mesta u Mikronaselju i zamene dotrajale vodovodne mreže.

Nova parking mesta posebno su obradovala meštane Mikronaselja.

– Do sad smo se mučili, svadbe su stalno ovde, pa onda ne smem da parkiram na travi, pa idem okolo naokolo i jako je loše bilo. Ovo nam sad puno znači, kaže stanovnik Mikronaselja Hučka Božidar.

A već do kraja nedelje stanovnicima Mikronaselja biće na raspolaganju novih 30 parking mesta u Svetosavskoj i Partizanskoj ulici. Izgradnjom novih mesta za parkiranje rešava se značajan komunalni problem a ujedno čuva životna sredina jer nije bila retkost da se vozila ostavljaju na zelenim površinama. Gradska vlast rešila je da u ovoj građeviskoj sezoni jednim sistematskim pristupom reši ovaj problem.

– To je bio zaista evidentan problem u Mikronaselju. Ovo naselje planski je građeno `70 i `80 godina kada smo imali stotinak automobila, a sada pola veka kasnije velika je razlika u broju stanovnika i vozila a na terenu se nije ništa menjalo. To je prouzrokovalo da se stanari snalaze i parkiraju gde nađu mesto jer nemaju izbora. Ovo što sada radimo jeste rešenje problema, fazno ćemo raditi i smatram da će ovo biti veoma korisno pre svega za stanare Mikronaselja. Grad svojim sredstvima ovo finansira. Ujedno želim da najavim i izgradnju trotoara, a takođe ćemo graditi i platoe za pijace u Ruskom Selu i Bašaidu dok će se u ostalim selima ispred važnih insitucija takođe graditi parking mesta radi lakšeg pristupa ovim objektima, kaže gradonačelnik Pavle Markov.

U drugom delu grada, odnosno II reonu, ali i u ulici Vuka Karadžića, uveliko teku radovi na rekonstrukciji vodovodne mreže. Danas smo zabeležili radove u Sutjeskoj ulici a rekonstrukcija mreže obavlja se i u delovima ulice Žarka Zrenjanina, Prizrenskoj, Dositejevoj, Nikole Pašića, zatim Dragoljuba Udickog, Albertovoj, Kumanovskoj i Veljka Petrovića.

– Prošle godine smo rekli da krećemo u veliku akciju zamene vodovodne mreže i to jeste naravno sve u sklopu izgradnje buduće fabrike vode i kao što vidite intenzivno se radi na tome. Zajedno sa pokrajinskim fondom za ovu namenu izdvojeno je ukupno oko 120 miliona dinara i to je veliki iskorak u budućem snabdevanju građana pijaćom vodom. Radovi sami po sebi govore koliko je ovo obiman i zahtevan posao da se obezbedi planska dokumentacija i novčana sredstva a sve u cilju da steknemo uslove da ostvarimo sve uslove za izgradnju fabrike vode odnosno postrojenja za preradu pijaće vode.

Radovima na zameni vodovodne mreže se uskoro mogu nadati i stanovnici ulice Feješ Klara, Nićifora Brandića, Distričkoj, u ulici Dimitrija Tucovića, Branka Radičevića, Đure Daničića i Vojina Zirojevića. Celokupna rekonstrukcija ukupne je dužine 14 km. Osim što je vodovodna mreža dotrajala drugi razlog radova je pripremanje sistema dovoda vode do građanstva kao deo buduće mreže fabrike vode.