“Noć knjige” u kikindskoj biblioteci

Pod sloganom “Dajte sebi slobodno veče, uzmite mališane pod ruku i dođite da ne spavamo zajedno!” sinoć je u kikindskoj biblioteci obeležena Noć knjige . „Noć knjige“, tradicionalna manifestacija koju organizuju izdavačka kuća Laguna i knjižarski lanac Delfi, juče je održana u knjižarama širom Srbije, Crne Gore i Bosne i Hercegovine i privukla je veliki broj posetilaca. U Narodnoj biblioteci „Jovan Popović” navela je ispred ove ustanove Dunja Brkin Trifunović, osim što je bilo omogućeno da se upišu novi članovi po ceni koja je 50 % snižena, svečano je otvorena izložba „Gustav Klimt – preteča moderne” i upriličena je projekcija filma, koji je takođe posvećen životu i radu ovog poznatog umetnika:

 

-Mi smo se uključili programom koji radimo sa Kulturnim forumom Austrije. Ove godine se obeležava 100 godina od smrti Gustava Klimta i tim povodom smo  došli na ideju da ovogodišnju manifestaciju  osmislimo  tako što ćemo  kikindskoj publici predstaviti baš ovog slikara sa kraja devetnaestog veka. Takođe je tu i kompanija Frikom čijim će se proizvodom moći osvežiti današnji posetioci biblioteke.

U prijatnoj atmosferi u okviru koje su posetioci imali mogućnost da pročitaju interesantne podatke o životu kontroverznog umetnika iz kompanije Frikom su za tu priliku predstavili i svoj sladoled, čija je ambalaža upravo inspirisana “poljupcem” Gustava Klimta.

Poljubac je najpoznatija slika austrijskog slikara Gustava Klimta i ikona moderne umetnosti. Ova slika je jedna od najpopularnijih na svetu, mnogo puta je umnožavana,

Veruje se da slika opisuje romantični odnos između velikog slikara i žene čije će ime izgovoriti na samrti. Figura muškarca je možda Klimt, a žena je možda Emili Flege koja je sa njim i pored afera bila dvadeset godina. Na skicama slike on je napisao njeno ime, Emili. Slika Poljubac, Gustava Klimta je izabrana kao glavni motiv kolekcionarskog novčića od 100 zlatnih evra koji je izdat 2003. godine.