„Noć istraživača“ još jednom pokazala da nauka nije bauk

Centar za stručno usavršavanje treći put domaćin je manifestaciji posvećenoj znanju i učenju na interaktivan način.

Posebnu pažnju dece predškolskog i školskog uzrasta na „Noć istraživača“ privukle su radionice iz programiranja, o kojem već znaju dosta:

Učili smo sa nastavnicom „Scratch“, a „Python“ treba da radimo ove godine. Interesuje me programiranje, jer sam planirala da upišem nešto vezano za to. Budućnost je u tehnologiji. Verovatno bih bila uspešna, a taj posao je tražen, kaže Željana Budumir, a Vuk Majkić dodaje:

 

-Do sad sam radio više u „Scratch“-u i manje u „Pythonu“. Zanima me da vidim šta još postoji. Meni je najinteresantnije programiranje igrica. To sam već sa drugom radio u „Scratch“-u. Nismo je stavili na Internet. Voleo bih da naučim više i da upišem neku informatičku školu.

Iako mali, želju za znanjem i učenjem pokazali su predškolci. Evo šta je njima najinteresantnije u programiranju:

-Učili smo prvi korak ka programiranju. Prvo moramo da saznamo kako se krećemo u igrici. To je igrica o vatrogascu, kaže Jovana Lisulov iz vrtića „Naša radost“, a njen drug Luka Kajinov dodaje:

 

-Gasili smo požar. Programiranje je interesantno. Sve mi je to bilo super, pa sam hteo to da radim. Najzanimljivije je da idemo gore-dole, levo-desno. To nije teško.

Kikinda je ponovo centar nauke, što je posebno zadovoljstvo za domaćine ove manifestacije:

-Drago mi je da ova aktivnost već treću godinu živi. Pored letnjih i zimskih naučnih kampova, kao i naučnog kamiona prošle godine, održavamo i „Noć istraživača“. Presrećni smo što smo jedan od dvanaest gradova u Srbiji koji su deo „Evropske noći istraživača“, pod pokroviteljstvom evropskih projekata, ističe direktor Centra za stručno usavršavanje Dejan Karanović.

Noć istraživača“ obuhvatila je aktivnosti iz računarstva, geografije, biologije, istorije i umetnosti. Cilj manifestacije, koja se ove godine odvija pod sloganom „Istražuj kroz noć, u znanju je moć“, bio je da se nauka približi na praktičan način.