“Noć istraživača” deseti put u kikindskom CSU

Naučni klub Centra za stručno usavršavanje Kikinda, jedan je od 14 koje je Centar za promociju nauke otvorio 2016. godine. I ove godine kikindski CSU domaćin je istraživačima i svim ljubiteljima nauke iz Kikinde i okoline od 23. septembra pa sve do petka, kada će se u Narodnom muzeju od 17 do 22 sati održati i  završna Noć istraživača.

Kroz slogan Evropske noći istraživača „Deseta noć, kroz znanje daje moć“ na svim punktovima učesnici imaju mogućnost da se do naučnog petka upoznaju sa vrednostima kulturnog nasleđa i prirodnih resursa u društvu, učeći o značaju uloge koje zajednice igraju u očuvanju kulturnog nasleđa.

Kroz Radionicu Mali robot Lightboat đaci četvrtih i petih razreda uče o programiranju kroz igrice. Đaci OŠ „Vuk Karadžić, sa posebnim interesovanjem su učestvovali u ovoj radionici, mišljenja  je učiteljica Radmila Mandić:

-Dovela sam decu na radionicu “Mali robot” jer mislim da je ovaj vid programiranja i druženje deci sa računarom i prvim koracima programiranja vrlo važan u logičkom razmišljanju, u pripremi za neko kasnije programiranje i za časove i nastavu vezane za informatiku i računare. Ovo je četvrti razred i još uvek nemamo ovaj predmet u nastavi, tek od petog razreda oni počinju sa nastavom o računarima.

Deci je radionica veoma zanimljiva, zato što je interaktivna i daje mogućnost da se sva deca uključe u rad, na čega je Mandić naroćito skrenula pažnju pohvaljujući predavače Tanju Radovanov i Arpada Pastora. U okviru radionice učenici su na tablet računarima, kroz igru učili principe programiranja.

Sadržaj radionice je prilagođen njihovom uzrastu i podstiče radoznalost, logiku, kreativno, algoritamsko i računarsko razmišljanje. Do petka kada će se deseta po redu Evropska noć istraživača, održati i u Kikindi, u Narodnom muzeju, u planu su radionice: Istorijska bojanka, Zanimljive istorije, Mesto u kom živim, nekad i sad, Izrada figura od gline i druge. U petak od 17 do 22 sata, mali polaznici će imati mogućnost da istražuju čemu služi deset zaniljivih predmeta iz lokalnog nasleđa i čemu oni služe.